Een autoverzekering vergelijken is een must!

Het behalen van een rijbewijs is voor vele jongeren een mijlpaal. Het theoretisch en practisch examen is moeilijker geworden dus mag je terecht fier zijn met het behalen van je rijbewijs.

Meestal ga je dan op pad met de wagen van de ouders, nadien schaf je zelf een wagentje aan of doe je aan deelrijden. Dan stelt wel de vraag naar verzekeringen zich snel!

Ja, ik wil de oplossing voor autoverzekering voor jongeren bekijken

Hoe een autoverzekering vinden voor een jonge bestuurder?

Meestal doen er zich een aantal mogelijke scenario's voor:

  • je hebt zelf nog geen wagen, en af en toe gebruik je de wagen van je ouders. Deze situatie is eenvoudig op te lossen : je ouders melden aan de verzekeraar dat jij een bijkomende bestuurder bent die af en toe de wagen gebruikt. De verzekeraar zal dat noteren in de polis en meestal hiervoor geen bijpremie vragen. Opgelet : er wordt wel verwacht dat je de wagen af en toe gebruikt. Zoniet zal de verzekeraar de schade toch op je verhalen als blijkt dat jij de auto gebruikt als hoofdbestuurder en niet je ouders.
  • je hebt zelf nog geen wagen maar gebruikt die van de ouders als hoofdbestuurder. Jij rijdt er dus meer mee dan je ouders. Dan licht je de verzekeraar hierover in. Omdat je hoofdbestuurder bent zal de verzekeraar der premie aanpassen en zal je het tarief voor jongeren betalen. Het kan zijn dat de verzekeraar niet het volledige jongerentarief door zal rekenen als je ouders al klant zijn voor andere verzekeringen.
  • je schaft je eigen wagen aan en zoekt een verzekering. Dan zal het tarief van jongere worden toegepast. Ben je jonger dan 26 jaar, dan kan de premie erg hoog zijn. Vanaf 26 jaar passen de meeste verzekeraars een lager tarief toe omdat je op die leeftijd al wat ervaring hebt met autorijden. Neem je die verzekering ook bij de verzekeraar van je ouders, zou het kunnen dat je wat korting krijgt.

Bestaan er specifieke oplossingen met een verzekering tegen een redelijke premie?

Ja, dat bestaat. Jongverzekerd is zo'n initiatief. Bij jongverzekerd krijg je niet alleen een lagere premie, je krijgt geen hogere vrijstelling bij ongeval.

Deze oplossing kadert binnen de oplossing van een gezinspolis: dit betekent dat de ouders hun auto, brand en familiale verzekering koppelen aan je autoverzekering bij dezelfde verzekeraar. De premie voor het geheel zal zeker gunstiger uitvallen.

Wat als ik als jongere geen verzekering kan vinden?

De wet verplicht een autoverzekering. Je mag dus niet onverzekerd rijden met je wagen. Indien er geen enkele verzekeraar je wenst te verzekeren als jongere, dan is de enigste oplossing het tarificatiebureau. Deze instelling moet aan iedereen een verzekering aanbieden als je die op de markt niet kan krijgen. Meestal is die verzekering wel erg duur.

Ja, ik wil de oplossing voor jongeren bekijken