Voel je veilig op je fiets met een fietsverzekering

Een fiets, en zeker een electrische fiets, kost al snel meer dan 1000-1500€ tot wel 4000€. Dan loont het de moeite om na te denken over een verzekering die ook diefstal bevat. Heel wat fietsen worden gestolen, dat kan je regelmatig lezen in de krant en horen op straat.

Een omniumverzekering voor je fiets is dus zeker geen luxe.

Ik bereken graag de prijs van een omniumverzekering

Is een fietsverzekering verplicht?

Neen, dat is niet verplicht behalve voor één type fiets:

Gebruik je een electrische fiets die een motor heeft die ook ondersteuning geeft met meer dan 25km/uur en een motor heeft van meer dan 250 watt; dan is een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering verplicht. Ook de helm is dan verplicht. Deze categorie fietsen noemt men ook de speed pedelecs.

Welke waarborgen kan je onderschrijven?

Je hebt de keuze tussen de volgende waarborgen :

  • een omniumverzekering : hiermee ben je verzekerd voor diefstal van je fiets en alle mogelijke schade aan je fiets.
  • pechverhelping : deze dekking zorgt voor het herstellen van een platte band of andere technische problemen. Als bestuurder van je fiets wordt je dan ook naar huis gebracht indien de herstelling ter plekke niet mogelijk is
  • BA dekking: ben je in fout bij een ongeval, zal deze verzekering de schade -lichamelijke en materiële- bij het slachtoffer vergoeden. Deze dekking is dus verplicht bij de speedelecs.

Welk bedrag wordt er verzekerd?

Wens je een omniumverzekering dan zal de factuur van de aankoop van de fiets de waarde bepalen.

Ook accessoires (verlichting, gps, bel, speciale handvaten, …) kunnen meestal meeverzekerd worden.

Hoe kan je je fiets beschermen tegen diefstal ?

Zelfs al ben je verzekerd tegen diefstal, het is altijd nuttig om aan preventie te doen.

Daarom hou je best de volgende regels in acht :

  • laat je fiets altijd gesloten achter en vastgemaakt aan een paal of ander voorwerp. De meeste verzekeringsovereenkomsten verplichten je om dit te doen, zoniet komen ze niet tussen bij een schadegeval.
  • rust je fiets uit met een alarm. Voor een heel klein budget kan je een alarm op je fiets zetten. Indien iemand je gesloten fiets beweegt, zal dat alarm afgaan en gedurende een aantal minuten een geluid produceren van +/-100-120 decibel.
  • wanneer je fiets gestolen is, moet je steeds bewijzen dat je de 2 sleutels nog hebt. Bewaar dus goed de tweede sleutel.

Onze tip :bekijk zeker de prijs van een verzekering van je fiets/electrische fiets. Vele dealers spreken niet over de verzekering, daarom kan je op Mefirst de prijs bekomen van een fietsverzekering en online zelfs onderschrijven.

Ja, ik wil graag de prijs van een fietsverzekering kennen