Goed verzekerd op weg met je moto.

Net zoals voor een auto, verplicht de wet je om een motorverzekering te hebben. Je kan kiezen tussen een burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering, een mini-omnium of een omnium verzekering.

Ook voor een verzekering van je moto zijn de verschillen in de premie erg groot. Daarenboven krijg je vaak korting indien je ook je autoverzekering bij dezelfde verzekeraar plaatst.

Ja, ik vergelijk graag de premie voor mijn moto

Wat is een motorverzekering ?

Een motorverzekering is wettelijk verplicht, net zoals voor de auto. Deze verplichte verzekering is de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering (BA). Ze dekt de schade die je toebrengt aan derden als je in fout bent. Voor je eigen schade wordt je door deze verzekering niet gedekt.

Kan je ook meer verzekeren dan de BA verzekering ?

Ja dat kan. Er bestaat een mini-omnium verzekering en zelfs een omnium verzekering voor motoren.

Voor een mini-omnium zijn de bijkomende waarborgen de schade door brand en diefstal. Sommige verzekeraars breiden die nog uit met een waarborg glasbreuk, schade door natuurkrachten en schade door aanrijding met een dier.

Een omniumverzekering komt tussen in alle gevallen voorzien bij een mini-omniumverzekering, maar zal ook de schade vergoeden aan je eigen motor. Dikwijls bevat deze omnium ook de schade aan je kleding, helm, laarzen…

Bestaat er ook een bestuurdersverzekering?

Ja die bestaat. En dat is nodig . Ben je zelf in fout bij een ongeval, en ben jezelf gekwetst, dan zal de burgerlijke aansprakelijkheids verzekering niet tussenkomen. Die is alleen voorzien voor schade aan derden. De bestuurdersverzekering lost dat probleem op.

Wat is de premie voor een motorverzekering?

De premie wordt bepaald door meerdere factoren. De belangrijkste zijn :

  • de cylinderinhoud van je moto
  • je leeftijd

Voor een mini-omnium of omnium komt daar nog eens de cataloguswaarde bij van je moto of het gewicht.

Ook hier zijn er erg grote verschillen tussen de verzekeraars. Vergelijken is dus ook hier de boodschap.

Ja, ik wil nu graag vergelijken