Een oldtimer, classic car verdient de juiste verzekering.

Ben je de bezitter van een wagen die al wat ouder is? Dan nog moet je een verzekering hebben omdat de wet dit verplicht ongeacht de leeftijd van je wagen.

De tarieven zijn aangepast aan de ouderdom van de wagen.

Ja ik wil graag de tarieven bekijken en vergelijken

Wat is een classic car ?

Een classic car noemt men een wagen die minstens 15 jaar oud is. Dit voertuig mag gebruikt worden zoals een normale wagen maar enkel voor privédoeleinden (niet voor beroepsverplaatsingen dus) en niet op de weg van en naar het werk.

Wat is een oldtimer?

Een oldtimer noemt men een wagen die minstens 25 jaar oud is in Vlaanderen en 30 jaar oud is in Wallonië. Ze zijn ingeschreven bij het DIV en hebben een oldtimerplaat. Die plaat begint met de letter "O".

Voor een oldtimer gelden de volgende beperkingen:

  • je gebruikt ze enkel voor privédoeleinden, dus geen commerciëel of professioneel gebruik
  • je gebruikt ze niet op de weg van en naar het werk
  • je mag ook geen betaald vervoer met een oldtimer doen.

Welke verzekering past bij een classic car of oldtimer?

De wettelijk verplichte burgerllijke aansprakelijkheidsverzekering is ook voor deze wagens een verplichting. Deze verzekering dekt dus enkel de schade (lichamelijke of materiële) aan derden wanneer je in fout bent. Voor schade aan je eigen wagen zal er geen enkel vergoeding zijn.

Een classic car en oldtimer hebben een minder groot risico dan andere wagens: ze rijden meestal niet snel, zoeken landelijke wegen op… Daarom is de premie voor de BA verzekering meestal een stuk lager dan voor een jongere wagen.

Bestaan er ook mini-omnium en omnium verzekeringen voor classic cars en oldtimers?

Ja dat bestaat! Je kan je classic car en oldtimer ook verzekeren voor de eigen schade.

Deze oplossingen vertrekken van enkele voorwaarden: de bestuurder moet minstens 25 j oud zijn, de wagen mag enkel voor privé gebruik dienen, de waarde is maximaal 40.000€, en om diefstal tegen te gaan is het gebruik van een stuurstang of stroomonderbreker verplicht.

Ja, ik wil wat meer weten over deze verzekeringen voor mijn classic car of oldtimer