Ga je op reis? Neem dan een reisverzekering!

Op reis gaan moet een fijne ervaring zijn. Daarom is het best even aandacht te hebben voor de ongemakken die zich kunnen voordoen als je op reis gaat…en die kan je verzekeren!

Vergelijk hier verschillende prijzen van reisbijstandsverzekeraars

Wat is een reisverzekering ?

Een reisverzekering voorziet een tussenkomst voor lichamelijke en materiële tegenslagen die je gedurende je reis kunnen overkomen.

Welke keuzes moet je maken voor je reisverzekering ?

De eerste keuze is :

  • een tijdelijke verzekering : deze reisverzekeringen neem je voor de periode dat je op reis gaat. Ga je bijvoorbeeld 1 of maximum 2 keer op reis op een jaar, kan je een enkel voor die periode een reisverzekering afsluiten net voor je vertrek.
  • een jaarlijkse reisverzekering : ben je regelmatig op reis, dan kan je ook kiezen voor een verzekering die gedurende het hele jaar geldig is.

De tweede keuze zijn de waarborgen. Hiervoor kan je kiezen tussen :

  • bijstand gedurende je reis aan personen, dit wil zeggen de reizigers zelf. Een ongeval, een ziekte, een ziekte van een thuisgebleven familielid waardoor je terug moet keren…Dit kan aardig wat kosten meebrengen en net daarvoor dient de verzekering. Niet alleen de kosten zijn belangrijk, ook de hulp die je krijgt om een goed hospitaal te vinden, een tijdelijk ander verblijf enz…
  • bijstand aan je voertuig of pechverhelping: ben je op reis met de wagen, kan je kiezen voor bijstand voor je wagen bij een ongeval of pech. Een garage vinden, vervangstukken op laten sturen, slepen naar een garage, een vervangwagen, een voorlopig verblijf gedurende de herstelling, …. De reisbijstandsverzekering voertuig of pechverhelping zal je dan helpen op een practische manier.
  • een annulatieverzekering: je hebt je reis geboekt op tijd, maar op het moment van het vertrek loopt er wat mis. Jij of een familielid wordt ziek en kan niet vertrekken, je hebt een naaste die net overleden is,…. Dan komt een annulatieverzekering van pas. De kost van de reis zal vergoed worden tot een bepaald bedrag.
  • bagageverzekering: kom je aan op je bestemming en je baggage is niet gevolgd. Wanneer ze blijkt verloren of beschadigd te zijn, komt de bagageverzekering tussen.

Elke reisverzekering bevat deze 4 mogelijkheden. Je kan ze uitkiezen zodat ze passen bij je reis ; een bijstand aan je wagen heeft natuurlijk alleen zin als je met de wagen gaat.

De tips van Mefirst:

  • soms krijg je ook een reisverzekering aangeboden als je gebruik maakt van een kredietkaart. Vermits deze verzekeringen gratis zijn, zijn de waarborgen dikwijls erg beperkt. Het is dus nuttig om te vragen naar de juiste waarborgen die in deze verzekering voorzien zijn. Je kan ze dan aanvullen met een aparte reisbijstandsverzekering als ze niet zouden voldoen voor jou.
  • een reisbijstandsverzekerijng van de mutualiteit : deze bieden meestal warborgen die beperkt zijn tot hospitalisatie van personen of medische bijstand. Zelden voorzien die ook in bijstand voor voertuigen en bagageverzekeringen. Kijk hier ook goed na wat er precies gedekt is, en sluit een bijkomende reisbijstandsverzekering voor de dekkingen van afwezige of te beperkte waarborgen.

Waar sluit je een reisverzekering af?

Dat kan je op veel plaatsen : in een reisbureau, op de websites van reisverzekeraars, bij makelaars, soms nog net voor je vertrekt op de luchthaven via het internet… Mogelijkheden genoeg dus.

Je kan hier ook alvast een aantal specialisten raadplegen:

Ja ik wil graag de reisbijstandverzekeraars vergelijken