Wat is de overeengekomen waarde, of de aangenomen waarde van een auto?

In je verzekeringspolis spreekt men soms over de aangenomen waarde of overeengekomen waarde van je auto. Wat is dat precies en wanneer wordt die toegepast?

De aangenomen waarde of overeengekomen waarde van je auto is de waarde die je afspreekt met je verzekeraar. In je polis (contract met je verzekeraar) bepaal je zelf hoeveel je auto waard is de eerste jaren. Er is dus geen expert nodig om de waarde te bepalen.

Hoe kan je de waarde van je auto zelf bepalen?

Er bestaan heel veel formules op de markt. Daarom geven we een voorbeeld:

De verzekeraar neemt de catalogusprijs van het voertuig op de dag van het afsluiten van de polis als startpunt. Dan wordt er een waardevermindering bepaald. Tijdens de eerste 12 maanden zal die vermindering 0€ zijn. Dit betekent dat de wagen die je kocht voor 22.000€, 12 maanden later nog steeds 22.000€ waard zal zijn. Daarna kan de verzekeraar een waardevermindering bepalen die telt voor de volgende periode van 12 maanden: de verzekeraar laat de waarde met 1% afnemen per maand. Op het einde van dat tweede jaar zal de waarde van je wagen dus gelijk zijn aan 88% van de catalogusprijs. In het voorbeeld dus nog 19.360€.

Kijk goed in je verzekeringscontract hoe die waarde wordt bepaald.

 

Wanneer past men die aangenomen waarde toe? Er zijn drie situaties:

- Je hebt een ongeval. De wagen moet en kan worden hersteld:

Deze herstelling zal enkel worden gedaan als de kosten voor de herstelling lager zijn dan de aangenomen waarde van de auto.

Een voorbeeld: je auto is 4 jaar oud, en heb je al 165.000km gereden. De aangenomen waarde van je wagen is 55% van je cataloguswaarde. Als het meer zal kosten dan om je auto te laten maken, dan zal de auto niet meer worden gemaakt. Je verzekeraar zal dan de aangenomen waarde uitbetalen.

- Je hebt een ongeval en de wagen kan niet meer worden gemaakt:

Wanneer bij het ongeval belangrijke onderdelen werden geraakt zoals het chassis of onderstel van de auto, de directie van de auto, dan kan deze auto niet meer worden gemaakt. We spreken dan van een technisch totaal verlies. De verzekeraar zal je dan vergoeden op basis van de aangenomen waarde.

- De wagen is gestolen en wordt niet teruggevonden:

Omdat de wagen gestolen is, kan hij niet meer worden gemaakt. Je verzekeraar zal je dus de aangenomen waarde van je auto uitbetalen. In de plaats van de aangenomen waarde is het ook mogelijk je verzekering te baseren op de werkelijke waarde.

Een idee van hoeveel zou een autoverzekering kosten? Bereken de tarieven van autoverzekeringen hier.

Merk van de wagen :
Model van de wagen :
Brandstof :
Transmissie :
Aantal deuren :
Cilinderinhoud :