De belasting op de inverkeerstelling

Als eigenaar van een wagen moet die worden ingeschreven. Deze inschrijving zal je toelaten om over je nummerplaat te beschikken, maar zal ook zorgen voor de belasting van je wagen.

Indien u eigenaar wordt van een voertuig, moet je dit voertuig inschrijven op de DIV, de Directie voor Inschrijvingen van Voertuigen. Vanaf dat moment wordt je onderworpen aan de volgende belastingen:

- De belasting op de inverkeerstelling.

- De jaarlijkse verkeersbelasting. Klik hier voor meer informatie. - Een aanvullende verkeersbelasting indien uw voertuig een LPG-installatie heeft. De belasting op inverkeersstelling (of BIV) is een belasting die wordt geheven op elke eerste inverkeerstelling op de openbare weg door één bepaalde persoon. Dus elke nieuwe wagen zal onderworpen zijn, maar ook een tweedehandswagen die door een nieuwe eigenaar wordt ingeschreven voor de eerste maal zal deze BIV moeten betalen. De belastingsplichtige is de persoon die op het inschrijvingsformulier bij het DIV is vermeld. Je zal automatisch een aanslagbiljet krijgen met het te betalen bedrag. Binnen de 2 maanden wordt je betaling verwacht.

Om het bedrag te bepalen gaat men uit van het aantal fiscale PK van de wagen. 

Er zijn 2 uitzonderingen waar de BIV niet moet worden betaald:

- De herinschrijving van eenzelfde voertuig door dezelfde persoon: bijvoorbeeld als je van adres verandert, en je nummerplaat moet ook worden veranderd omdat je meer dan 2 adreswijzigingen op je grijze kaart staan hebt.

- Bij echtscheiding: indien een wagen overgedragen wordt naar één van de echtgenoten, is er ook geen belasting te betalen.

Nieuw vanaf 1/1/2012 ! Vanaf 2012 wordt de belasting voor inverkeerstelling hervormd door de Vlaamse regering. Bedoeling is om de autofiscaliteit te vergroenen in de toekomst en dit is de eerste stap. De belastbare basis van deze fiscaliteit zal verschuiven van de fiscale PK naar de CO2 uitstoot, de euronorm en het brandstoftype. Daarnaast wordt ook de wagens met LPG minder belast zoals ook de dieselwagens met een roetfilter.

Deze nieuwe berekening zal vanaf 1 januari 2012 automatisch gebeuren voor alle nieuwe wagens. Voor tweedehandswagens zal de nieuwe berekening geleidelijk worden toegepast ; in 2012 zal het bedrag voor 33% bestaan uit de nieuwe berekening en 67% de oude. In 2013 zal dit 67% de nieuwe berekening zijn en 33% de oude om dan in 2014 voor 100% de nieuwe berekening te gebruiken.

Wat zal men gebruiken als kenmerk?

- Het brandstoftype: benzine, diesel, aardgas, LPG, electriciteit, bio-ethanol, waterstof - De euronorm: geeft aan hoe vervuilend de wagen is door uitstoot van schadelijke stoffen. Benzine en dieselwagens verschillen hierin.

- CO2 uitstoot: is onafhankelijk van het brandstoftype, maar is vooral gerelateerd met het brandstofverbruik van de wagen. Hoe minder de wagen verbruikt, hoe lager de CO2 uitstoot.

- De leeftijd van het voertuig

De minimum belasting op inverkeerstelling zal 40 euro bedragen, en het maximum 10.000 euro.

Merk van de wagen :
Model van de wagen :
Brandstof :
Transmissie :
Aantal deuren :
Cilinderinhoud :