Wat is het verschil tussen een gebruikelijke bestuurder en een bijkomende bestuurder?

Het is niet steeds eenvoudig om het verschil tussen een regelmatige of gebruikelijke bestuurder en een bijkomende of 2de bestuurder te kennen. Hierna enkele voorbeelden.

Wat is een gebruikelijke bestuurder?

De gebruikelijke bestuurder van een voertuig is de bestuurder die het meest het voertuig gebruikt.

Het is ook zijn profiel dat zal gebruikt worden om de premie van de verzekering te berekenen.

Wat is een bijomende bestuurder?

De bijkomende bestuurder is de bestuurder die af en toe het voertuig gebruikt zonder dat dit een regelmatig karakter aanneemt.

Voorbeeld: je zoon of dochter heeft zijn eigen wagen, maar gebruikt soms jouw wagen omdat het een break is.

Als de toevallige bestuurder elk weekend bijvoorbeeld gebruik maakt van je voertuig, kan hij niet meer als toevallig bestempeld worden, maar is hij een regelmatige bestuurder van het voertuig. In dat geval moet je de verzekeraar hiervan op de hoogte brengen dat er een bijkomende bestuurder is.

Waarom is het nodig een bijkomende regelmatige bestuurder mee te delen aan je verzekeraar?

Het aangeven van het bestaan van een bijkomende bestuurder die regelmatig het voertuig gebruikt, is noodzakelijk voor de goede afhandeling van schadegevallen.

Indien die bijkomende bestuurder immers betrokken is bij een ongeval, kan de verzekeraar het regelmatige karakter nagaan van de bestuurder. Hiertoe kan de verzekeraar een enquête uitvoeren in je buurt.

Indien blijkt dat de bestuurder regelmatig met het voertuig rijdt en niet als bijkomende bestuurder is opgegeven, kan de verzekeraar de schade die hij moet betalen aan de tegenpartij terugvorderen.

Het aangeven van een bijkomende bestuurder kan eventueel aanleiding geven tot een verhoging van de premie van de autoverzekering. Wanneer de bijkomende bestuurder een jongere is, zal de premie vermoedelijk worden aangepast.

Voor de toekomst kan dit dan een voordeel zijn voor die jonge bestuurder. Met de rijervaring die hij heeft opgedaan, zal zijn persoonlijke verzekering, die hij later neemt voor zijn eigen voertuig, gebruik kunnen maken van deze periode om een beter tarief te bekomen.

Je bent op zoek naar een voordelige autoverzekering? Vergelijk de tarieven van autoverzekeringen hier.

Merk van de wagen :
Model van de wagen :
Brandstof :
Transmissie :
Aantal deuren :
Cilinderinhoud :