De verzekering burgerlijke aansprakelijkheid of ook verzekering BA auto genoemd: de praktijk

De verzekering BA auto is verplicht voor elk voertuig. Je hebt een ongeval in fout of niet? Wat gebeurt er dan in de praktijk? Wanneer is een verzekering BA auto voldoende?

De verzekering burgerlijke aansprakelijheid (of verzekering BA auto) is de verzekering die slachtoffers vergoed bij een ongeval op de weg. Deze vergoeding kan betrekking hebben op stoffelijke schade (de wagen) of lichamelijke schade (aan personen).

Indien je aansprakelijk bent voor een ongeval (een ongeval in fout) :

Je verzekering burgerlijke aansprakelijkheid zal de schade betalen die je veroorzaakt hebt aan de andere wagen. Als de bestuurder van de andere wagen of zijn passagiers (=derden) geblesseerd zijn, zal je verzekering ook de medische kosten vergoeden, of elke vorm van arbeidsongeschiktheid van de slachtoffers..

Indien je een ongeval hebt en je bent niet aansprakelijk (je bent niet in fout):

Je verzekering burgerlijke aansprakelijkheid BA zal de schade aan je auto laten schatten door een expert. De verzekering BA auto van de persoon die in fout is zal die schade betalen.

Heb je ook verwondingen? Dezelfde verzekering zal de medische kosten en elke andere vorm van arbeidsongeschiktheid betalen.

De verzekering BA auto zal dus nooit de schade betalen aan je eigen auto. Alleen de omniumverzekering zal automatisch de schade aan je eigen voertuig vergoeden.

Indien je gekwetst bent, zal je verzekering BA auto je medische kosten niet betalen. Een speciale bijkomende dekking bestaat hiervoor : de verzekering bestuurder

In welke gevallen onderschrijf je het best alleen de verzekering BA auto?

De verzekering BA alleen wordt aangeraden voor voertuigen die meer dan 5 jaar oud zijn. Deze voertuigen moeten niet van een volledige dekking genieten. De waarde van de auto is dan immers gedaald, en dus is het redelijk alleen een verzekering BA auto te nemen die goedkoper is.

Hoeveel kost de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid?

De premie van de verzekering BA auto wordt door de verzekeraar bepaald. De verzekeraar berekent deze premie in functie van een aantal criteria (leeftijd, woonplaats, afgelegde kilometers...). De premie zal daardoor verschillen bij elke verzekeraar. Sommige verzekeraars gebruiken nog een bonus-malus systeem en anderen niet.

Eén raad: vergelijk de premies van de verschillende verzekeraars burgerlijke aansprakelijkheid (verzekering BA auto) vooraleer een keuze te maken!

Merk van de wagen :
Model van de wagen :
Brandstof :
Transmissie :
Aantal deuren :
Cilinderinhoud :