Een autoverzekeringscontract opzeggen voor een verhoging van de premie

Is het mogelijk een autoverzekeringscontract op te zeggen voor een verhoging van de premie? We geven hieronder dus een voorbeeld om uit te leggen waar je moet op letten!

Kan je veranderen van verzekeraar op de vervaldag van je autopremie?

Ja, indien de verzekeraar het tarief heeft gewijzigd. Het gaat immers over een verzekeringscontract; als één van de partijen de voorwaarden wijzigt, mag de andere partij immers ook het contract opzeggen.

Hoe weet je of de voorwaarden gewijzigd zijn?

De verzekeraar heeft de verplichting om dit te melden op het vervaldagbericht. Niet altijd is deze vermelding duidelijk of springt ze in het oog. Kijk dus goed naar de details op het vervaldagbericht om uit te maken of er een wijziging is.

Hoeveel tijd heb je om een nieuwe verzekeraar te zoeken?

Is er inderdaad een wijziging, dan heb je 30 dagen te rekenen vanaf de vervaldag van de premie, om een andere verzekeraar te vinden en de oude verzekeraar te melden dat je het contract opzegt.

Is dit ook zo eenvoudig in de praktijk?

Niet altijd. Alle verzekeraars handelen immers niet op dezelfde wijze. We geven hieronder dus een voorbeeld om uit te leggen waar je moet op letten.

Voorbeeld:

1. Je vervaldag is op 1 juli. Op 20 juni krijg je het vervaldagbericht in de bus om je nieuwe premie te betalen.

2. Je ziet op het vervaldag bericht dat er een nieuw tarief wordt toegepast. Je besluit dus om het contract op te zeggen en gaat op zoek naar een nieuwe verzekeraar op mefirst.

Vermits je tot 30 juli tijd hebt om de opzegging te melden, verwittig je je verzekeraar nog niet. Je wil eerst zeker zijn een nieuwe oplossing te hebben bij een andere verzekeringsmaatschappij.

3. Vermits je de premie niet betaalt, sturen sommige verzekeraars begin juli een herhalingsbrief. Neem aan dat je die krijgt op 5 juli. Het is dus een soort rappel omdat je de premie niet hebt betaald. Intussen zoek je verder, je gaat niet in op de betaling, want je bedoeling is te wijzigen.

4. Omdat de verzekeraar ziet dat je de premie niet betaald hebt, op bvb 12 juli, kan hij beslissen om je een aangetekend schrijven te sturen.

De verzekeraar wil immers je niet meer verzekeren indien je niet wil betalen. Daarom voorziet de wet dat 16 dagen na het versturen van het aangetekend schrijven (1 dag voor de aflevering en 15 dagen wachttijd) de verzekeraar je niet langer wil verzekeren. Dus vanaf 28 juli ben je niet meer gedekt door je oude verzekeraar.

Dit wil zeggen dat je dus je nieuwe verzekeraar moet gekozen hebben en een contract onderschrijven voor 28 juli. Anders zit je zonder dekking.

5. Indien jezelf of de verzekeraar de polis niet hebben opgezegd, blijf je verzekerd. Alleen een aangetekend schrijven plus 16 dagen beeindigen de dekking.

6. En wat met de groene kaart die je in de wagen moet hebben? Is die nog geldig? Een van de documenten die je in de wagen moet hebben is de groene kaart. Voor de politie is ze een indicatie dat de verplichte autoverzekering ook bestaat. Op dit document staat, naast de verzekeraar ook een periode van dekking. In ons voorbeeld van daarnet kan het zijn dat deze periode stopt op 1 juli. Sommige maatschappijen doen er enkele dagen bij tot soms een maand.

Deze groene kaart is geen bewijs van het bestaan van een verzekering. Ze geeft wel een indicatie voor het bestaan ervan. Dus het zou kunnen de periode op de groene kaart hebt overschreden indien je je nieuwe verzekeraar nog niet hebt. Je bent wel nog steeds verzekerd : alleen na de periode van 16 dagen na het aangetekend schrijven stopt de verzekering.

Opgelet: de politie kan strenger zijn met de periode van dekking die op de groene kaart staat. In principe kan de politie je auto vergrendelen met een wielslot indien je geen bewijs kan leveren van een verzekering. Je moet dan het bewijs aanbrengen dat je een verzekering hebt via de verzekeraar of makelaar.

Conclusie:

- De opzeg moet gebeuren binnen de termijn van 30 dagen na de vervaldag met een aangetekend schrijven aan de maatschappij.

- Ben je nog op zoek achter een nieuwe verzekering, en krijg je een aangetekend schrijven in de bus? Dan moet je 16 dagen tellen na de verzending van het aangetekend schrijven en dan stopt de dekking.

U bent op zoek naar een nieuwe autoverzekering? Ontdek de tarieven voor autoverzekeringen van de andere verzekeringsmaatschappijen!

Merk van de wagen :
Model van de wagen :
Brandstof :
Transmissie :
Aantal deuren :
Cilinderinhoud :