Als een bewuste bestuurder door het leven heeft niet alleen voordelen voor zijn autoverzekeringen.

Niet alle ongevallen zijn te vermijden. Maar vaak zijn onoplettendheid of een slechte rijtechniek de oorzaak van ongevallen. Hier kan je wel iets aan doen.

Defensief rijden, een slipcursus volgen, aandacht hebben voor de initiatieven van het Belgisch Instituut voor de VerkeerVeiligheid (BIVV) maken je zeker bewust van je rijstijl en zullen die verbeteren met minder ongevallen tot gevolg.

We horen dagelijks van ongevallen, de statistieken van het aantal ongevallen, verkeersslachtoffers halen dagelijks de kranten. We kunnen ons dus de vraag stellen wat je kan doen om zelf niet betrokken te geraken bij ongevallen. Het is niet alleen voor jezelf belangrijk, ook je autoverzekering zal lagere premies toekennen aan iemand met minder ongevallen. We beschrijven hier enkele mogelijkheden waar je gebruik van kan maken.

1. Defensief rijden

Defensief rijden doe je: als je geen fouten maakt, de fouten van anderen tijdig opmerkt en er gepast op reageert, altijd rekening houdt met de omstandigheden in het verkeer.

Bedoeling is om ongevallen te voorkomen door ver vooruit te kijken en mogelijke gevaren te voorzien. Enkele gedragspatronen spelen ook een rol als je defensief wil rijden. Agressief zijn in het verkeer, lokt meestal agressief gedrag uit. Geduldig zijn en kalmte bewaren is dus de opdracht. Haastig zijn, tijd inhalen omdat je te laat vertrokken bent, is ook niet de goede aanpak. Dingen die we weten maar soms uit het oog verliezen.

- Geen fouten begaan: het verkeersreglement is er om gevolgd te worden. Gevaarlijk inhalen, geen voorrang verlenen, onoplettend en nonchalent zijn allemaal elementen van het soms asociale gedrag dat we vertonen.

Je auto verwaarlozen door slecht onderhoud, rijden met slechte remmen, versleten banden of schokdempers ; het zijn allemaal elementen die de kans op een ongeval verhogen. Defensief rijden betekent dan ook de nodige aandacht hebben voor je wagen om die in goede staat in het verkeer te brengen.

- De fouten van anderen opmerken: hou iedereen en alles in het oog. Zo kan je op reacties anticiperen en tijdig reageren. Kom je kort bij een school en het is net de tijd voor het verlaten van de school: vertraag tijdig, kijk goed uit voor kinderen. Je ziet enkele kinderen enkele tientallen meters voor je op de rand van de straat. Zouden ze oversteken? Hou er rekening mee dat kinderen onverwachte bewegingen kunnen maken. Je hebt net een auto zien parkeren voor je. Gaat men de deur van de wagen opendoen? Vermoedelijk wel, je kan dus anticiperen.

- Rekening houden met de omstandigheden: weersomstandigheden spelen een rol. Een nat wegdek betekent een langere remafstand. Een lage zonnestand kan mensen verblinden. s'Avonds en een nat wegdek laat ook geen goede zichtbaarheid toe. Naast de weersomstandigheden heb je ook andere omstandigheden: de drukte van het verkeer, het gedrag van andere weggebruikers, je neemt medicamenten, alcohol, telefoneren of de krant lezen aan het stuur... niet bepaald voorbeelden van defensief rijgedrag.

- Leren kijken: een beginnende bestuurder kijkt meestal enkele meters voor de motorkap. Beter is verder voor je uit te kijken: het gevaar bevindt zich meestal verderop. Verder voor je uit kijken is de boodschap, en ook zeer regelmatig in je achteruitkijkspiegel kijken. Zo weet je op elk moment wat er zich rond je wagen afspeelt. Hoe sneller je rijdt hoe smaller je gezichtsveld wordt. Staar daarom niet naar één punt voor je maar beweeg je ogen regelmatig naar links en rechts. Gebruik zelf ook steeds je richtingaanwijzers zodat voertuigen weten je van plan bent.

- Speciale aandacht voor een kruispunt: statistieken geven aan dat veel ongevallen op een kruispunt gebeuren. Defensief rijden is hier zeker aan gewezen. Vertraag en verdubbel je aandacht. Kijk naar het verkeer in de volgende volgorde; achter je (want je vertraagt dus is er misschien iemand vlak achter je), links ( het verkeer dat het korst bij je rijdt is en dus ook het gevaarlijkst) en rechts.

2. Volg een slipcursus

Een slippertje is snel gemaakt... Met de wagen bedoelen we natuurlijk. Hoe goed en hoe snel reageer ik? Wat moet ik juist doen en in welke volgorde? Een slipcursus bestaat uit een dag en kost ongeveer 250 €. Wat leer je op zo'n cursus? Eerst en vooral zijn er een aantal basisvaardigheden waardoor je begrijpt wat wel en niet kan bij het slippen. Hoe verlies je de controle op het stuur, en wat doe je om niet te panikeren? Belangrijk zijn ook je zithouding, je stuurtechniek, het verschil tussen grip op de weg en slippen, het slippen voorkomen, juist handelen bij het slippen, remmen, slalommen, een noodstop maken... Het zijn allemaal elementen die in de normale rijopleiding niet aan bod komen.

Informeer ook bij je verzekeraar: sommige verzekeraars geven je een korting op de premie van je autoverzekering, als je een cursus defensief rijden of een slipcursus hebt gevolgd.

3.Het Belgisch Insitituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV)

Zoals de naam het zegt houdt deze organisatie zich bezig met de verkeersveiligheid en concentreert zich op de weggebruiker, het voertuig, en de wegomgeving. Een blijvende vermindering van de verkeersslachtoffers is ook een belangrijk onderzoeksdomein om zo aan de overheid, na onderzoek, suggesties te kunnen doen voor aanpassingen in het beleid. Ook communicatie en bewustwording is een krachtigste element waarover het BIVV beschikt. Ook het Centrum voor Rijgeschiktheid is een belangrijk element in het verbeteren van de verkeersveiligheid. Dit centrum omvat onder andere het CARA (Centrum voor rijgeschiktheid en voertuigaanpassing) en andere initiatieven. Voor meer informatie klik hier

Merk van de wagen :
Model van de wagen :
Brandstof :
Transmissie :
Aantal deuren :
Cilinderinhoud :