Milieuvriendelijk rijden: een keuze over je rijgedrag en de wagen

Milieuvriendelijk denken en beleven: voor het autorijden gaat dit gepaard met het aanpassen van je rijgedrag, en ook bij de keuze van je volgende wagen kan je een steentje bijdragen.

We beseffen allemaal wel dat we ook met zijn allen voor het milieu moeten zorgen. Alle bijdragen zijn nodig om een leefbare wereld te houden voor ons en onze kinderen. Milieuvriendelijk rijden is zeker iets wat we kunnen doen. Beseffen hoe ons rijgedrag en onze rijgewoonte kunnen worden aangepast ten voordele van het milieu is de eerste stap. Een overzicht van waarop we moeten letten.

1. Het energieverbruik

Voor afstanden tot 1km ga te voet in plaats van met de auto. Tot 5 km is de fiets de beste oplossing en soms zelfs de snelste oplossing. Vele kleine zaken hebben invloed op het brandstofverbruik : een koffer op het dak, met onnodige ballast rijden, een fietsrek achteraan is beter dan op de wagen, achteruitverwarming en airco verbruiken meer, lage bandenspanning leidt tot meerverbruik, een slecht afgestelde motor of niet tijdig vervangen filter verbruiken meer brandstof enzovoort.

2. Luchtvervuiling

Rijgedrag dat meer brandstof verbruikt heeft ook invloed op de kwaliteit van de lucht. Ook andere stoffen zoals CO2 komen vrij bij het rijden. CO is een giftig gas dat voor 70% door het wagenpark wordt uitgestoten. Roetdeeltjes, resten van brandstof en olie zijn ook schadelijk voor de mens en de omgeving. Geluidoverlast is ook een nevenproduct dat de kwaliteit van het leven beinvloedt.

3. Hoe kan je milieuvriendelijk rijden?

Rijd zoveel mogelijk met constante snelheid, schakel snel over naar een hogere versnelling, rem op de motor, matig je snelheid, houd afstand van je voorligger zodat je snelheid zo constant mogelijk blijft.

4. Bij het aanschaffen van de wagen kunnen we ook sommige bedenkingen maken: LPG, elektrische voertuigen, hybride wagens zijn volwaardige alternatieven. Koop je een diesel neem dan één met directe brandstofinjectie,...

Wil je weten hoe milieuvriendelijk je wagen is, dan kan je hier klikken. De ecoscore geeft op een schaal van 0 tot 100 aan hoe milieuvriendelijk je wagen is.

Soms kan ook je verzekering rekening houden met je milieuvriendelijke keuze of je rijgedrag.

Merk van de wagen :
Model van de wagen :
Brandstof :
Transmissie :
Aantal deuren :
Cilinderinhoud :