De grijze kaart of het inschrijvingsbewijs: de eerste stap na de aankoop van de wagen

Het eerste wat er moet gebeuren na de aankoop van de auto: de inschrijving van de wagen is nodig om het inschrijvingsbewijs te bekomen. Dit inschrijvingsbewijs is noodzakelijk vooraleer je wagen te gebruiken. In het verleden heeft dit document een grijze en roze kleur gehad. Daarom noemt men dit ook wel de grijze kaart of de roze kaart. In de loop van 2011 is het formaat verandert in een A4 en is de kleur beige geworden.

Om op de openbare weg te rijden, moet je voertuig ingeschreven zijn bij de DIV (Dienst voor Inschrijving van Voertuigen). Bij de inschrijving krijg je een inschrijvingsbewijs.

Hoe bekom je dit inschrijvingsbewijs (grijze kaart of roze kaart)?

De aanvraag voor een inschrijvingsbewijs gebeurt op basis van een formulier dat je kan bekomen via verschillende wegen:

- De dealer waar je je wagen hebt gekocht

- Je verzekeringsmaatschappij

- De technische controle

- De DIV (Dienst voor Inschrijving van Voertuigen)

Met dit ingevuld formulier kan je 2 wegen volgen:

- Het formulier opsturen via een makelaar of verzekeringsmaatschappij. Meestal zal de aanvraag dan via het internet gebeuren zodat je zeer snel over het inschrijvingsbewijs zal beschikken.

- Het formulier sturen naar het DIV. In dat geval zal het iets meer tijd in beslag nemen.

De registratie van je voertuig zal dan gebeuren door het DIV en je krijgt per post, je inschrijvingsbewijs toegestuurd, tesamen met je nieuwe plaat indien nodig.

De nummerplaat is onlangs gewijzigd naar een europees model. Je moet 20€ betalen om je nummerplaat te krijgen. Vanaf 2012 zal de prijs 30€ bedragen.

Meer informatie over de het inschrijvingsbewijs (grijze kaart of roze kaart) en de nummerplaat kan je hier vinden.

Sinds enige tijd bestaat er een website om na te kijken of een identiteitsbewijs, paspoort of reisdocumenten werkelijk bestaan. Deze site heet checkdoc.be

Je kan hier ook nagaan of een inschrijvingsbewijs van een voertuig werkelijk bestaat.

Sinds 28 september 2014 biedt de site Checkdoc deze mogelijkheid. Je kan voortaan de geldigheid van het inschrijvingsbewijs van een voertuig controleren. Dus vooraleer je een tweedehandswagen koopt, controleer eerst het inschrijvingsbewijs!

Het inschrijvingsbewijs is als het ware de identiteitskaart van uw voertuig. Door deze controlemogelijkheid beveilig je de aankoop van een wagen of een bedrijfswagen en worden voertuigen die in België zijn ingeschreven minder aantrekkelijk voor dieven. Net zoals voor de andere "Checkdoc"-functies laat de website je weten of er al dan niet een probleem optreedt.

De volgende stap na de inschrijving van je voertuig is je voertuig verzekeren : vind je autoverzekering hier.

Merk van de wagen :
Model van de wagen :
Brandstof :
Transmissie :
Aantal deuren :
Cilinderinhoud :