De verzekeringsmakelaar: een gecontroleerd beroep

De verzekeringsmakelaar is een belangrijke schakel tussen de verzekeraars en de klanten.

Klanten kiezen dikwijls voor een makelaar. Het is de Autoriteit voor financiële Diensten en Markten (de FSMA) die de tussenpersonen controleert. Vandaag zijn ongeveer 17.500 makelaars, agenten en onder-agenten geregistreerd bij de FSMA. Er is een verschil tussen een makelaar en een agent:

- De makelaar: een makelaar is een onafhankelijke partij, die bekijkt wat u nodig heeft, en op zoek gaat naar de beste verzekering voor u. De makelaar werkt dus niet voor één verzekeringsmaatschappij. In het echt is het vaak anders; het is bijna onmogelijk op elk moment alle producten te kennen. Meestal werkt een makelaar samen met een beperkt aantal verzekeraars.

- De agenten: agenten werken samen met één enkele verzekeraar. De agenten staan u ook bij met raad, bekijken wat je precies nodig hebt, maar zullen enkel een product aanbevelen van de verzekeraar waarvoor ze werken.

Wat moet je doen om makelaar of agent te worden?

- Je inschrijven bij de FSMA: je krijgt een nummer en moet voldoen aan een aantal voorwaarden

- De nodige opleidingen volgen: wanneer je start is de opleiding die je moet volgen afhankelijk van je vroegere opleidingen.

- Een beroepsaansprakelijkheidsverzekering afsluiten (een verzekering tegen de gevolgen van beroepsfouten) en het attest aan de FSMA overmaken

- Permanente opleiding volgen: om geregistreerd te blijven moet je een permanente opleiding volgen onder de vorm van een aantal punten die je moet verzamelen over een periode van 3 jaar.

Meer informatie over deze voorwaarden vind je door hier te klikken

Makelaars maken ook deel uit van verschillende organisaties en federaties. Hierover kan je meer lezen door hier te klikken.

Je bent op zoek naar een autoverzekering via een makelaar? Vergelijk autoverzekeringen en kies diegene die het best bij jouw past met of zonder makelaar.

Merk van de wagen :
Model van de wagen :
Brandstof :
Transmissie :
Aantal deuren :
Cilinderinhoud :