De omniumverzekering beschermt je wagen tegen elke schade

De casco of de omniumverzekering: de beste bescherming voor je auto. Wat dekt de omniumverzekering? En wanneer is de omniumverzekering aan te raden?

De omniumverzekering of verzekering casco, beschermt je wagen op dezelfde manier als de verzekering mini-omnium: dit wil zeggen tegen brand, diefstal en glasbreuk maar ook de schade aan het voertuig ten gevolge van een ongeval. Deze omniumverzekering is niet verplicht. Ze is wel aangewezen voor je nieuwe auto. Voor een tweedehandswagen of een wagen ouder dan 4 jaar, is de formule mini-omnium aan te raden.

De omniumverzekering kan bij elke verzekeraar verschillend zijn. Wat kan er verschillen? De waarde van een auto kan voor elke verzekeraar verschillend zijn. Zo spreken we over aangenomen waarde of werkelijke waarde.

Indien je aansprakelijk bent voor een ongeval (je bent in fout):

Je omniumverzekering zal de schade betalen. Bij een volledig verlies van de wagen zal de verzekeraar de waarde van de wagen betalen.

Voorbeeld: Je wagen is 2 jaar oud en je bent in fout bij een ongeval. Je wagen is 2 jaar oud en heeft nog een waarde voor de verzekeraar van bijvoorbeeld 75% van de startwaarde. De omniumverzekering zal je dus 75% betalen van de prijs die je voor je auto hebt betaald.

De omniumverzekering bevat ook altijd een vrijstelling. Die kan ook per verzekeraar verschillen. De vrijstelling is het bedrag dat de verzekeraar niet zal betalen, maar dat jezelf zal moeten bijleggen. Dit kan een vast bedrag zijn of een percentage van de verzekerde waarde van je voertuig (bijvoorbeeld 3%). Deze vrijstelling wordt bepaald bij het onderschrijven van je contract.

Je hebt een ongeval en je bent niet in fout:

Je omniumverzekering komt niet tussen. De burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering van diegene die in fout is zal de schade betalen.

Wanneer is de omniumverzekering noodzakelijk?

De omniumverzekering is zeker nodig wanneer je een lening voor je wagen afbetaald. Op die manier zal je nooit afbetalen voor een voertuig dat je door een ongeval niet meer hebt.

Een wijze raad: vergelijk de omniumverzekeringen en bekijk ook de verschillen in waarde van wagen en de vrijstelling.

Merk van de wagen :
Model van de wagen :
Brandstof :
Transmissie :
Aantal deuren :
Cilinderinhoud :