Een ongeval in het buitenland ; hoe wordt dat geregeld?

Ongevallen kunnen overal gebeuren. Ook als je op verplaatsing bent in het buitenland : op reis, ski-vakantie, of gewoon op weg in een buurland. Maar hoe wordt dan de vergoeding geregeld als je in fout bent ? Of als de andere partij in fout is ? Dat kan je hier lezen.

In alle landen is de autoverzekering verplicht. Maar de verplichte dekkingen zijn ook niet overal helemaal gelijk. Wij in België moeten bewijzen dat we verzekerd zijn door de groene kaart. Die moeten we steeds bij ons hebben. Maar...België is hierop een uitzondering. De meeste landen hebben die groene kaart afgeschaft. Europa verplicht ook niet dat je een dergelijk document moet hebben als je de grens oversteekt naar een ander land.

Bij een ongeval in België, regelen de beide verzekeraars onder elkaar de betaling van de vergoeding. Meestal zal je eigen verzekeraar voor een snelle betaling zorgen. Onder elkaar regelen ze dan een eventuele terugbetaling. Is de verantwoordelijkheid voor het ongeval, in het buitenland of met een buitenlander niet duidelijk, dan kan die procedure soms maanden aanslepen.

Elk land heeft een bureau in het leven geroepen om bij ongevallen met een internationaal karakter de schaderegeling te ondersteunen. In België heet dit bureau « Het Belgisch Bureau van de Autoverzekeraars ». Dit bureau kan de rol spelen van een echte verzekeraar. Maar dikwijls schuiven ze die taak door naar een lokale verzekeraar. Bijvoorbeeld binnen een groep zoals Generali, zal de franse maatschappij de taak overnemen van het franse bureau als Generali één van de verzekeraars is.

Heb je een omniumverzekering, dan moet je je niet veel vragen stellen. Je omnium verzekeraar zal je schade regelen in alle gevallen. Nadien zal hij de vergoeding recupereren bij de verzekeraar van diegene die in fout was. Dat kan rechtstreeks of via het Belgisch Bureau van de Autoverzekeraars van het land van herkomst.

Heb je enkel burgerlijke aansprakelijkheid, en ben je in fout bij het schadegeval, dan wordt de schade niet vergoed. De tegenpartij zal dan betaald worden door zijn eigen verzekeraar die het zal verhalen op jou verzekeraar.

Ben je niet in fout en heb je enkel de dekking burgerlijke aansprakelijkheid, dan zal je eigen verzekeraar tussenkomen en de kosten verhalen op de buitenlandse verzekeraar, al of niet via het bureau.

Je begrijpt dat dit een moeilijk en langzaam proces is; de talen zijn verschillend, de autoverzekeringen dekken niet noodzakelijk dezelfde waarborgen, de administratie is niet hetzelfde enzovoort. Ook juridisch kunnen er verschillen zijn. Daarom is een rechtsbijstandverzekering zeker in deze gevallen een noodzaak.

Merk van de wagen :
Model van de wagen :
Brandstof :
Transmissie :
Aantal deuren :
Cilinderinhoud :