Je hebt een auto-ongeval gehad en bent in fout. Wat dekt je verzekering en wat is er niet gedekt?

Het zal afhangen van de autoverzekering die je hebt afgesloten hoe de verzekeraar je zal vergoeden.

Heb je een verplichte burgerlijke aansprakelijkheid, een mini-omnium, een omnium? De vergoeding van de schade zal anders zijn.

Een ongeval waarvoor je in fout bent, betekent dat je aansprakelijk bent voor de schade die je hebt aangericht door dit ongeval.

Je hebt een ongeval, je bent in fout en je bent verzekerd voor burgerlijke aansprakelijkheid:

- De schade aan je eigen auto wordt niet vergoed

- De lichamelijke schade aan de bestuurder van je eigen auto (meestal jezelf) is ook niet terugbetaald, tenzij je een bijkomende verzekering bestuurder hebt onderschreven

- De lichamelijke schade aan de passagiers van je wagen zullen worden vergoed door je eigen verzekering burgerlijke aansprakelijkheid

- De materiële schade aan het voertuig van de tegenpartij zullen door je verzekeraar worden terugbetaald.

- De lichamelijke schade waarvoor je aansprakelijk bent aan de bestuurder en/of passagiers van de tegenpartij zal door je verzekeraar worden vergoed

Je hebt een ongeval, je bent in fout en je hebt een verzekering mini-omnium bovenop de burgerlijke aansprakelijkheid:

De vergoeding voor lichamelijke en materiële schade verloopt op dezelfde manier als bij een ongeval waarin je alleen burgelijke aansprakelijkheid hebt als verzekering.

Waarom dient die dekking mini-omnium dan? Klik hier voor meer informatie

Je hebt een ongeval, je bent in fout, en je hebt een verzekering omnium bovenop de burgerlijke aansprakelijkheid.

- De materiële schade aan je auto zal steeds worden vergoed door je verzekeraar via de verzekering omnium. Meestal voorziet je verzekering omnium een franchise of vrijstelling : dit bedrag zal je dan zelf moeten betalen bij de herstelling van de schade aan je eigen auto.

- De lichamelijke schade aan de bestuurder van je auto, zijn niet gedekt tenzij je een bijkomende verzekering bestuurder hebt.

- De lichamelijke schade aan de passagiers in je auto zal worden vergoed door je verzekering burgerlijke aansprakelijkheid.

- De materiële schade aan de auto van de tegenpartij worden vergoed door je verzekering burgerlijke aansprakelijkheid

- De lichamelijke schade veroorzaakt aan de bestuurder of de passagiers van de tegenpartij worden vergoed door je verzekering burgerlijke aansprakelijkheid

Dankzij de omnium-verzekering, zal bij een perte total of volledig verlies van je auto, de vergoeding die de verzekering je zal uitbetalen meestal voldoende zijn om een nieuwe auto aan te kopen. Deze vergoeding zal gebaseerd zijn op de waarde van de auto zoals ze in je omnium verzekering is bepaald (werkelijke waarde of aangenomen waarde).

Bij de formules burgerlijke aansprakelijkheid of mini-omnium zal dit niet het geval zijn.

Je bent op zoek naar een goede autoverzekering? Maak hier een vergelijking van autoverzekeringen in enkele minuten.

Merk van de wagen :
Model van de wagen :
Brandstof :
Transmissie :
Aantal deuren :
Cilinderinhoud :