Wat moet je doen als de premie van je autoverzekering (= het bedrag dat je elke maand of elk jaar betaalt aan je verzekeraars) na een ongeval stijgt?

Premies voor je autoverzekering worden regelmatig verhoogd. Na een ongeval of door het bonus-malussysteem. Wat kan je dan doen? Mag je je contract bij de verzekeraar opzeggen?

Een premieverhoging moet minstens 90 dagen op voorhand meegedeeld worden. Je hebt 30 dagen om je contract op te zeggen. Opzeggen doe je met een aangetekend schrijven.

Komt de verzekeraar de termijn van 90 dagen niet na, dan kan hij de premie nu niet verhogen. De verzekeraar moet dan een jaar wachten om de verhoging te doen.

Hoeveel stijgt je premie na 1 ongeval in fout? Met ongeveer 10%!

In de bonus-malusschaal gaat je dan 4 stappen omhoog. Stel dat je nu op bonus-malus 0 zit. Dat is 54% van de basispremie. Voor bonus-malus 4, betaal je 60% van de premie.

Dus zal je premie met 10% stijgen!

Hoeveel stijgt je premie bij 2 ongevallen in hetzelfde jaar in fout? Met 40%!

In de bonus-malus schaal zal je dan 9 stappen stijgen. Ben je nu op bonus-malus 0, dan zal je op stap 9 zitten. Op stap 9 is de premie 77% van de basispremie.

Dus stijgt je premie met iets meer dan 40%.

Opgelet: Niet alle maatschappijen gebruiken dezelfde bonus-malus schaal. De stijging van de premie kan dus voor elke maatschappij anders zijn.

Daarom een oplossing: Vergelijk autoverzekeraars hier!

Merk van de wagen :
Model van de wagen :
Brandstof :
Transmissie :
Aantal deuren :
Cilinderinhoud :