De prijs van de autoverzekering. Hoe wordt een premie berekend voor je autoverzekering? We hebben het hier over de burgerlijke aansprakelijkheid

Niet iedereen betaalt dezelfde prijs voor een autoverzekering. De maatschappijen gebruiken verschillende manieren om de prijs voor je autoverzekering te berekenen.

Hieronder kan je lezen wat de meeste maatschappijen gebruiken om hun premie te berekenen van de verzekering burgerlijke aansprakelijkheid.

Jij als bestuurder

De bestuurder van de auto is een eerste belangrijk element voor het berekenen van de prijs van je autoverzekering. Eerst en vooral is er je leeftijd. Jonge bestuurders onder de 26 jaar veroorzaken 2 tot 3 keer meer ongevallen dan personen boven de 26 jaar. Het is dus maar normaal dat die jonge leeftijd samengaat met hogere premies.

Sommige verzekeraars beperken deze hogere premie als je defensief leert rijden.

Ook oudere personen veroorzaken meer ongevallen. Ze zien minder goed en reageren minder snel, met meer kans op een ongeval. Premie van de autoverzekering voor oudere personen, zal dus ook duurder zijn.

Een verschillend prijs voor verzekeringen voor mannen en vrouwen is verboden. Dat zou dan weer discriminatie zijn.

Je woonplaats

Woon je in de stad of op het platteland? Ga je regelmatig naar de stad voor je werk? Verzekeringsmaatschappijen kijken naar je woonplaats. Omdat er meer ongevallen in steden gebeuren, zal de prijs van een autoverzekering hoger zijn voor wie in de stad leeft, dan voor iemand die op het platteland woont.

 

Het gebruik van je wagen

Rijd je veel kilometers per jaar? Gebruik je je wagen voor je beroep? Gebruik je je wagen om naar het werk te gaan of ga je met trein tram of bus? Voor de premie van je autoverzekering zijn deze vragen belangrijk: sommige maatschappijen houden rekening met je aantal kilometers, anderen zullen dan weer vinden dat het gebruik van je wagen voor beroepsdoeleinden belangrijk is.

Je ervaring als bestuurder

Heb je in het verleden weinig ongevallen veroorzaakt waarbij je in fout was? Of had je kort geleden enkele ongevallen waarvoor je in fout was? Hoe gebeurden die ongevallen? Dit zal natuurlijk de prijs van je autoverzekering verhogen of verlagen. Elke verzekeraar zal je een schadeattest geven. Dit attest geeft aan hoeveel ongevallen gehad hebt tijdens de laatste 5 jaar.

De wagen zelf

Heb je een kleine wagen? Of is het een krachtig model? Hoeveel vermogen heeft je wagen? Is het een sportwagen? Snelle en krachtige wagens hebben een grotere kans op een hogere schade. De premie voor de autoverzekering zal voor die krachtige wagens dus hoger zijn.

Besluit: De verzekeraars hebben dus elk hun oplossing om de prijs voor je autoverzekering te bepalen.

Of je te veel betaalt of niet kan je enkel weten door autoverzekeringen te vergelijken. Eerst vergelijken, dan verzekeren!

Merk van de wagen :
Model van de wagen :
Brandstof :
Transmissie :
Aantal deuren :
Cilinderinhoud :