Wat moet je doen om een rijbewijs te bekomen?

Rijden moet je leren. Van theorie naar praktijk, autorijden is iets wat je moet leren. Wat zijn de regels in België die je moet volgen ? Waar moet je opletten?

Indien je met een wagen wil rijden, moet je eerst een rijbewijs hebben. Je moet aan drie voorwaarden voldoen voor je achter het stuur mag kruipen:

- Slagen voor een theoretisch examen

- Slagen voor een praktijkexamen

- Medisch geschikt zijn om veilig een voertuig te besturen.

Er zijn speciale regels voor gehandicapte personen. Een rijbewijs B, het meest voorkomende rijbewijs, is geldig voor een voertuig dat niet meer weegt dan 3.500kg.

Met een rijbewijs B mag je niet meer dan 8 personen vervoeren. Een aanhangwagen van maximaal 750kg mag je ook vervoeren met een rijbewijs B.

1. Het theoretische examen: kan je afleggen vanaf 17 jaar. Als je slaagt krijg je een voorlopig rijbewijs, en je bent verplicht met een "L" te rijden. Je bent niet verplicht om rijlessen te volgen. Ben je jonger dan 22 jaar, dan mag je niet rijden op vrijdag, zaterdag en zondag van 22uur tot 6uur 's morgens. Dit is ook zo de dag voor feestdagen en wettelijke verlofdagen. Sinds oktober 2017 zijn er enkele wijzigingen:

a)je moet 41 op 50 halen. Maar je mag maar 1 zware fout maken op het examen vermits die 5 punten kost. 

b)je kan het examen afleggen zonder lessen te volgen. Buis je echter 2 keer, dan moet je bewijzen dat je minstens 12 uur opleiding hebt gevolgd bij een erkende rijschool. 

- kies je ervoor te leren rijden met begeleider: dan kan dit vanaf je 17 de jaar en je voorlopig rijbewijs. Je bent dan niet verplicht om rijlessen te volgen. De begeleider moet zelf een opfrissingscursus volgen van 3 uur. 

- kies je ervoor te leren rijden zonder begeleider: dan moet je 18 jaar oud zijn, 20 uur praktijklessen volgen bij een erkende rijschool. Wanneer die rijschool vind dat je alleen kan rijden, dan krijg je een rijgeschiktheidattest en mag je alleen de weg op.

2. Het praktijkexamen: na minstens 9 maanden oefenen met een voorlopig rijbewijs mag je het examen afleggen, op voorwaarde dat je 18 jaar bent. Sinds oktober 2017 is de inhoud van het praktijkexamen gewijzigd. Je moet 2 manoeuvers uitvoeren geloot uit een reeks van 6. Een computertest zal nagaan of je het gevaar van bepaalde situaties kan inschatten. Ook het gebruik van de gps zal getest worden vanaf oktober 2017. 

Vanaf 1 maart 2018 is er een terugkomdag : wie een rijbewijs behaalde moet bewijzen dat hij of zij nog steeds goed kan rijden. 

3. Medische proef: je moet lichamelijk geschikt zijn om alle bewegingen te kunnen uitvoeren die bij het rijden nodig zijn, en je moet ook het verkeer en de borden kunnen zien. Bij het theoretisch examen is er een leestest. Wanneer je je rijbewijs gaat ophalen bij het gemeentebestuur, moet je ondertekenen dat je de nodige lichaamsgeschiktheid hebt.

Er komt geen medisch onderzoek aan te pas, maar je kan later niet beweren dat je dit niet wist. Heb je een speciale ziekte of aandoening dan zijn er voorwaarden waaraan je moet voldoen om een rijbewijs te krijgen. Het CARA (Centrum voor rijgeschiktheid en voertuigaanpassing) zal bepalen onder welke voorwaarden je veilig een voertuig kan besturen.

4. Examencentra voor het theoretisch examen en erkende rijscholen: op het internet kan je op vele sites oefenen voor het theoretisch examen. Het afleggen van het theoretisch examen moet je doen in een erkend centrum. Deze website bevat een lijst van erkende centra. Voor de erkende rijscholen kan je dan terecht op de deze website waar je de lijst kan downloaden.

Je kan de weg niet op zonder een geldige verzekering. Hoe je dat aanpakt als jonge bestuurder kan je hier lezen. Ook moet je over de nodige documenten beschikken zoals een inschrijvingsbewijs van je wagen, en de groene kaart als bewijs dat je verzekerd bent. Het is ook nuttig om de verzekeringen te vergelijken: grote prijsverschillen bestaan op de markt. Klik hier om te vergelijken.

Pas op, de verschillen qua tarieven kunnen groot zijn: vergelijk hier de verzekeringspremie.

Merk van de wagen :
Model van de wagen :
Brandstof :
Transmissie :
Aantal deuren :
Cilinderinhoud :