De technische controle : een verplichting voor alle voertuigen

De auto's moeten op technische controle. Wanneer moet dat gebeuren? Waarom heeft deze controle plaats? En waar gaat deze controle door?

De technische controle dient om na te gaan of het voertuig in orde is op technisch vlak zodat de veiligheid van het wegverkeer gewaarborgd blijft.

Er bestaan 2 soorten technische controles:

- de regelmatige technische controle: deze controle is bedoeld voor auto's die meer dan 4 jaar oud zijn. In de toekomst is deze regelmatige controle gewijzigd: deze controle zal gebeuren om de twee jaar indien de wagen niet ouder is dan 6 jaar, na 2011 is ingeschreven, en minder dan 100.000 km heeft.

- de specifieke controle : bijvoorbeeld bij het opnieuw inschrijven van een auto die je tweedehands koopt, of wanneer je een auto voor het eerst inschrijft die een trekhaak heeft.

Wat zal er worden gecontroleerd tijdens een technische controle?

- De kwaliteit van de uitlaat van de benzine en diesel wagens

- Het niveau van vervuiling van de uitlaat en het geluid van de uitlaat

- De remmen

- De lichten

- De banden

- Het weggedrag, de staat van de schokdempers en het chassis

- De algemene toestand van de auto : schade, roestvlekken,...

- De afgelegde kilometers die zullen doorgegeven worden aan Car-Pass


Wat moet je aan boord van je auto hebben op het moment van de technische controle?

- De volgende documenten : het inschrijvingsbewijs, de groene kaart (bewijs van verzekering), het papier van je laatste controle indien je dat hebt

- Een geldig brandblusapparaat

- Een reservewiel in goede staat

- Een driehoek

- Een fluo-vestje

- Een verbandkistje

Waar kan je op controle gaan?

De technische controle kan gebeuren in één van de 76 controlecentra van het land. Je kan tijd winnen door op afspraak te gaan. Kies het centrum dat je geschikt lijkt en maak een afpraak: dat kan je via deze site.

Op de vrije keuze is er een uitzondering: indien je op controle bent geweest en er moet iets aangepast worden, ben je verplicht de tweede controle in hetzelfde centum te laten uitvoeren.

Afhankelijk van je wagen, kost de technische controle vandaag om en bij de 30€. Hier kan je het detail raadplegen van het tarief dat wordt toegepast.

Denk eraan je auto te controleren vooraleer je aan te bieden voor de technische controle; zo kan je vermijden om een 2de keer te moeten gaan.

Merk van de wagen :
Model van de wagen :
Brandstof :
Transmissie :
Aantal deuren :
Cilinderinhoud :