De jaarlijkse verkeersbelasting

Als eigenaar van een wagen moet die worden ingeschreven. Deze inschrijving zal je toelaten om over je nummerplaat te beschikken, maar zal ook de aanleiding zijn om je wagen te belasten.

Indien u eigenaar wordt van een voertuig, moet je dit voertuig inschrijven op de DIV, de Directie voor Inschrijvingen van Voertuigen. Vanaf dat moment wordt je onderworpen aan de volgende belastingen :

- De belasting op de inverkeerstelling.

- De jaarlijkse verkeersbelasting

- Een aanvullende verkeersbelasting indien uw voertuig een LPG-installatie heeft.


De jaarlijkse verkeersbelasting moet worden betaald door de persoon die op het inschrijvingsbewijs van het voertuig voorkomt. Eens een voertuig is ingeschreven, is er een vermoeden van gebruik, en dus is de belasting verschuldigd. Eens je voertuig is ingeschreven, zal het DIV je automatisch een aanslagbiljet/betalingsformulier sturen. Je hebt dan 2 maanden om die te vereffenen.

Het bedrag van de jaarlijkse verkeersbelasting wordt berekend aan de hand van tariefschalen per soort van voertuig. Jaarlijks worden deze tarieven geindexeerd. De hoogte van het tarief hangt af van het vermogen van de motor in fiscale pk gerekend. De actuele tarieven kan je hier raadplegen

Gebruik je je wagen lange tijd niet (verplaatsing 6 maanden naar het buitenland bvb) dan moet je je plaat inleveren om vrijgesteld te worden van de belasting.

Merk van de wagen :
Model van de wagen :
Brandstof :
Transmissie :
Aantal deuren :
Cilinderinhoud :