De verzekeringsmaatschappijen in praktijk

Om een verzekeringsmaatschappij te zijn moet je aan een aantal strenge voorwaarden voldoen. Dit is nodig omdat je eerst je premie betaald, en pas later misschien op hen moet beroep doen omdat je een ongeval hebt.

Om een risico (auto, brand,...) te verzekeren moet je een beroep doen op een verzekeringsmaatschappij. Niet iedereen kan een verzekeraar zijn. De Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (de FSMA) moet dit goedkeuren. Je moet ook voldoen aan een aantal voorwaarden, waaronder strenge financiële regels.

Elke verzekeringsmaatschappij beslist welke soorten verzekeringen ze wil aanbieden. De verschillende types verzekeringen zijn opgedeeld in takken:

- Tak 10 is de autoverzekering

- Tak 8 zijn de brandverzekeringen

- Tak 21 zijn levensverzekeringen zoals pensioensparen

Voor elke tak zal de verzekeraar een toelating moeten hebben van de FSMA voor hij de verzekering kan aanbieden.

De klanten kunnen daarna zelf kiezen hoe ze hun verzekeringsproducten aankopen:

- Via makelaars: de meest voorkomende vorm in België. Makelaars zijn zelfstandige, onafhankelijke tussenpersonen. Zij geven raad aan de consument en brengen hem in contact met de verzekeringsmaatschappij.

- Via een bankagentschap: de meeste banken bieden ook verzekeringen aan. Het zijn de plaatselijke bankagentschappen die raad geven aan de klanten, en het contract afsluiten met de verzekeraar van de bank.

- Via een direct verzekeraar: hierbij contacteert de prospect zelf de verzekeringmaatschappij. Dit kan via het internet, via een call center of via de post. Hij sluit zelf -zonder tussenpersoon- de zaak rechtstreeks af met de verzekeraar. Soms hebben deze directe verzekeringsmaatschappijen een beperkt aantal kantoren waar je ook terecht kunt.

- Via agenten: dit zijn tussenpersonen die enkel en alleen verbonden zijn aan één enkele verzekeraar. Ze vertegenwoordigen alleen die verzekeringsmaatschappij en adviseren de klanten over de producten van die verzekeraar.

Op de website mefirst.be vind je bvb als makelaarsmaatschappijen Generali, als makelaars Active Capital, als directe verzekeraars Corona Direct en Actel Direct, als bankagentschappen Argenta. Touring Verzekeringen is dan weer een directe verzekeraar die een aantal vestigingen heeft in België.

Je bent op zoek naar een nieuwe verzekeringsmaatschappij? Vergelijk de verzekeringsmaatschappijen in enkele kliks en maak je keuze.

Merk van de wagen :
Model van de wagen :
Brandstof :
Transmissie :
Aantal deuren :
Cilinderinhoud :