Het voorlopige rijbewijs : de eerste stap

Je mag je theoretisch rijbewijs afleggen vanaf de leeftijd van 17 jaar. Ben je geslaagd dan ligt het voorlopig rijbewijs voor je klaar.

Je hebt dan minstens tot de leeftijd van 18 jaar om te leren rijden. Dat kan met rijlessen, of met begeleiding. Het practische rijexamen afleggen kan niet voor de leeftijd van 18 jaar.

Je voorlopig rijbewijs mag je 3 jaar houden. Wil je langer oefenen en pas later het examen afleggen dan kan dat. Met je voorlopig rijbewijs mag je niet rijden tijdens de weekendnachten en nachten voor of tijdens wettelijke feestdagen.

Je bent ook verplicht met een « L » te rijden. Verder moet je ook steeds een begeleider meenemen. Deze begeleider is vermeld op je voorlopig rijbewijs en moet al minstens 8 jaar een geldig rijbewijs hebben. Bijkomende passagiers mag je ook niet meenemen.

Vind je dat te beperkend? Dan kan je ook rijlessen volgen bij een erkende school. Met een rijpakket van 20 uur rijles, mag je vanaf je 18de op de weg met een speciaal voorlopig rijbewijs zonder begeleiding. Ook op weekendnachten en tijdens wettelijke feestdagen mag je niet rijden.

Dan is het tijd voor het rij-examen. Ben je 2 keer niet geslaagd op het praktijkexamen, moet je 6 uur rijschool volgen vooraleer opnieuw de examenproef af te leggen.

Oefening baart kunst, zoals men zegt. Met de auto rijden is inderdaad niet voor iedereen eenvoudig. Oefenen kan alleen maar helpen. Je kan ook een cursus defensief rijden volgen, of een slipcursus. Dat kan de controle over je voertuig alleen maar verbeteren.

Na het slagen van de test krijg je een « Aanvraag tot rijbewijs ». Deze aanvraag blijft 3 jaar geldig. Binnen die periode moet je de aanvraag omzetten tot een echt rijbewijs. Met een aanvraag mag je niet rijden!

En vergeet niet : er telt een periode van zero tolerance voor het eerste jaar na het behalen van je rijbewijs. Een ernstige overtreding van graad drie of vier betekent dat je het theoretisch en/of praktisch examen opnieuw moet afleggen.

Het krijgen van een verzekering is soms niet zo eenvoudig met dat voorlopig rijbewijs. Heel wat verzekeraars staan immers weigerachtig tegenover jonge, beginnende bestuurders. Daarom kiezen veel jongeren ervoor om met de wagen van de ouders te rijden. Ook dan moet je de verzekeraar van je ouders verwittigen dat je zoon of dochter met de wagen rijdt. In veel gevallen zal de premie van de ouders niet worden aangepast. Een premie burgerlijke aansprakelijkheid voor een beginnende bestuurder kan erg veel kosten.

Is dit geen oplossing, dan is de verzekeraar van je ouders soms wel geneigd je te verzekeren.

Wat deze situatie nog moeilijker maakt kan het vermogen van de wagen zijn. Als jongere is het best om voor je eerste wagen een vermogen te nemen lager dan 70 kw. Ook een nieuwe wagen, met de bijhorende omnium kan ook erg duur zijn voor een jonge bestuurder.

Merk van de wagen :
Model van de wagen :
Brandstof :
Transmissie :
Aantal deuren :
Cilinderinhoud :