Hoe wordt de werkelijke waarde van een auto bepaald?

In je autoverzekering spreekt men over de waarde van je auto. Ook wel de « werkelijke waarde van de auto » genoemd. Wat wil dit precies zeggen?

De werkelijke waarde van een auto is de waarde van een auto voor het ongeval. Deze waarde wordt vastgesteld door een expert.

De belangrijkste elementen om de werkelijke waarde te bepalen zijn de volgende:

- De ouderdom van de wagen

- Het aantal gereden kilometers

- De algemene toestand van het voertuig

Ben je niet tevreden met de schatting van de expert? Dan kan je via je bijstandsverzekering deze waarde aanvechten.

 

Wanneer past men die werkelijke waarde toe? Er zijn drie situaties:

- Je hebt een ongeval. De wagen moet en kan worden hersteld:

Deze herstelling zal enkel worden gedaan als de kosten voor de herstelling lager zijn dan de werkelijke waarde van de auto.

Een voorbeeld: je auto is 9 jaar oud, en heb je al 190.000 kilometer gereden. Na je ongeval schat de expert de werkelijke waarde van je auto op 1.200€, maar het zal je 1500€ kosten om je wagen te laten herstellen. In dit geval zal de auto niet hersteld worden, maar zal je 1200€ ontvangen.

- Je hebt een ongeval. De wagen kan niet meer worden gemaakt:

Wanneer bij het ongeval onderdelen worden geraakt zoals het chassis of onderstel van de auto, de directie van de auto, dan kan deze auto niet meer worden gemaakt. We spreken dan van een technisch totaal verlies. De verzekeraar zal je dan vergoeden op basis van de werkelijke waarde.

- De wagen werd gestolen en wordt niet teruggevonden:

Omdat de wagen verdwenen is, kan hij niet gemaakt worden. De verzekeraar zal je dan uitbetalen wat je auto echt waard was (werkelijke waarde auto) voor de diefstal. In plaats van de werkelijke waarde van een voertuig als basis te nemen voor je verzekering, kan je ook de aangenomen waarde nemen als vertrekpunt (dit is een waarde die je overeenkomt met je verzekeraar).

Hoeveel kost een autoverzekering vandaag? Bereken de prijs voor een autoverzekering hier.

Merk van de wagen :
Model van de wagen :
Brandstof :
Transmissie :
Aantal deuren :
Cilinderinhoud :