Winterbanden op je wagen? Waarom?

Het is aangeraden met winterbanden te rijden van 1st oktober tem 30 april. Welke zijn de reden?

Wanneer de temperatuur lager dan 7°C is en bij overvloedige regenval, zijn winterbanden beter dan de normale zomerbanden. Winterbanden zorgen immers voor een betere grip op de weg. Maar waarom is dit zo?

De rubber van een winterband blijft ook beneden de 7°C soepel en kan alzo de grip op het wegdek behouden. Een zomerband kan bevriezen en dus hard worden. Hierdoor vermindert de grip op de weg.

De profielen in een winterband zijn breder en dieper. Op die manier kan een winterband een grotere hoeveelheid water verplaatsen en de grip op de weg verstevigen. Ook op een besneeuwde oppervlakte dragen deze profielen bij tot een betere wegligging.

Een winterband is ook uitgerust met micro-lamellen. Deze micro-lamellen zorgen voor een soort zuigeffect zodat de stabiliteit op een glad oppervlakte beter wordt.

Winterbanden, soms ook sneeuwbanden genoemd, zorgen dus bij winterweer voor een betere wegligging. Zo zal je niet stil komen te staan op sommige momenten : minder glijpartijen en ongevallen en je spaart je zomerbanden. Deze zomerbanden zullen immers op natte wegen en bij koude sneller verslijten.

Is het zinvol om winterbanden ook in de zomer op te leggen? Neen, boven de 7°C zullen de winterbanden een langere remweg hebben. Uit tests blijkt dat de remafstand verhoogt met 10 tot 13 meter bij een snelheid van 50 tot 58km/uur.

Wat is het budget voor een stel winterbanden?

Het budget kan erg verschillen in de loop van een jaar. Goed vergelijken is dus ook hier de boodschap. In het algemeen, zullen de prijzen voor winterbanden varieren tussen 400€ en 800€ voor een stel van 4 banden.

Verschillende garages bieden ook een dienst aan, om je zomerbanden te stockeren. Dit doen ze ofwel gratis, ofwel tegen een prijs van ongeveer 25€.

Je kan natuurlijk ook zelf je banden stockeren. Let er dan op om ze te merken ; welke band stond van voor, vanachter, links, rechts ? Zitten je banden niet meer op een velg, dan moet je ze recht stockeren. Op de velg mag je ze liggend stockeren. Liefst leg je ze op een droge plaats, en niet in het licht of zonlicht.

In België zijn winterbanden niet verplicht, ondanks het feit dat ze de veiligheid verhogen. Let nochtans op als je naar de technische controle moet : na 30 april mag je geen winterbanden meer op je wagen hebben. Is dit wel zo, dan zal je ze eerst moeten vervangen vooraleer de controle te laten uitvoeren.

Een tip : kies als het kan voor een winterband op velg. De montagekosten zullen dan een stuk lager liggen en de wisseling zal ook veel sneller kunnen gebeuren.

Wil je winterbanden aanschaffen? Denk er dan op tijd aan ; heel dikwijls zijn ze niet meer beschikbaar in de herfst.

Merk van de wagen :
Model van de wagen :
Brandstof :
Transmissie :
Aantal deuren :
Cilinderinhoud :