De diefstal bij een brandverzekering: waaruit bestaat ze?

Bij een brandverzekering kan je ook een diefstalverzekering voegen. Je zal hiervoor dan ook een premie moeten betalen bovenop de premie van je brandverzekering.

De diefstalverzekering is een facultatieve verzekering bij de brandverzekering. Ze zal niet automatisch deel uitmaken van de brandverzekering. Je moet dus deze dekking diefstal bijvoegen bij je brandverzekering en er een premie voor bijbetalen.

Wat dekt een diefstalverzekering?

De diefstalverzekering, die je bij een brandverzekering voegt, beschermt je tegen diefstal en vandalisme en geeft je dus dekking bij:

- inbraak

- gebruik van valse sleutels

- gebruik van gestolen of verloren sleutels

- binnendringen in een woning

- binnendringen in een woning met hulp van een derde persoon die toegang heeft tot het gebouw (normaal met een maximaal bedrag)

- diefstal met geweld of bedreiging op de verzekerde persoon wanneer hij zich niet op zijn domicilie bevindt in België of in het buitenland (normaal met een maximaal bedrag)

- beschadeging van je roerende goederen tijdens de diefstal

- de goederen die je op vakantie meeneemt indien ze worden gestolen in je verblijfplaats. De vergoeding is dikwijls beperkt tot bijvoorbeeld 10% tot 30% van het bedrag dat verzekerd is voor die goederen. Verder is dit beperkt tot maximaal 90 dagen per jaar en op voorwaarde dat het verblijf niet je eigendom is. 

Wat is er niet gedekt door je diefstalverzekering? 

- de diefstal van huisdieren

- de diefstal van delen van het huis die gedemonteerd kunnen worden zoals trappen, ramen...

- diefstal van een wagen of aanhangwagen die in je garage staat.

- diefstal van voorwerpen die buiten je woning staan (tuinmeubelen in sommige gevallen)

Wat zijn de voorwaarden om van een diefstalverzekering aan te vragen? 

Je woning moet regelmatig bewoond zijn. Een afwezigheid van meer dan 90 dagen per jaar is niet toegelaten. 

Sommige beschermingsmaatregelen moeten ook genomen worden zoals beschermende sloten aan de buitendeuren. Indien de woning niet bewoond is, moeten de deuren gesloten zijn, en de vensters tevens gesloten. 

Indien je beschikt over waardevolle voorwerpen, en het bedrag van de te verzekeren voorwerpen is relatief hoog, dan kan de verzekeraar een alarmsysteem verplichten

Het is mogelijk een vermindering van de premie van je diefstalverzekering te bekomen indien je een erkend alarm installeert met het certificaat van INCERT.

Een brandverzekering die je ook tegen diefstal dekt? Je kan deze brandverzekering hier vinden.