Waartoe dient het evaluatierooster brandverzekering?

Wanneer je een brandverzekering onderschrijft zal de verzekeraar vragen een evaluatierooster in te vullen. De bedoeling is de waarde van de woning goed te schatten.

Sinds een aantal jaren gebruiken alle verzekeraars een evaluatierooster om de waarde van een woning zo goed mogelijk te kunnen inschatten. Elke maatschappij heeft een eigen rooster, soms met andere vragen, soms met dezelfde vragen :

- het aantal plaatsen in de woning

- de afwerking van de woning

- gebruik van natuursteen

- aantal badkamers

- aantal garages

- ...

Eens dat dit rooster ingevuld is, zal de verzekeraar dit gebruiken om de bedragen te bepalen die hij zal verzekeren. Op basis van dit bedrag zal dan ook de brandverzekeringspremie berekend worden.

Indien dit rooster juist is ingevuld zal de verzekeraar niet meer kunnen beweren dat er onderverzekering is. De evenredigheidsregel kan dus niet worden toegepast. Wanneer je dus verbouwingen zou doen aan je woning, bijkomende plaatsen toevoegen, mag je dus niet vergeten je verzekeraar in te lichten met betrekking tot de wijzigingen. Doe je dit niet dan is je woning niet meer verzekerd tegen nieuwwaarde, en kan de evenredigheidssregel worden toegepast.

Het evaluatierooster brandverzekering is niet de enigste manier om de waarde van de woning te bepalen. Ook een expert kan een idee geven van de waarde van de woning.

Hoeveel zou een brandverzekering kosten voor je woning? Bereken hier de prijs van een brandverzekering.