De evenredigheidregel bij een brandverzekering: wat is dit juist?

Bij een schadevergoeding na een brand, kan in sommige gevallen de evenredigheidsregel worden toegepast. Wanneer kan dat?

Indien je slachtoffer bent van een schadegeval van brand, waterschade of een schade natuurramp, ...zal de brandverzekering tussenkomen. Maar in sommige gevallen zal ze tussenkomen volgens de evenredigheidsregel. 


Deze regel zal gebruikt worden als er onderverzekering is. Bij een schadegeval zal de verzekeraar een schattig maken van de vergoeding die ze zal moeten betalen. De verzekeraar zal dan ook nagaan wat de verzekerde waarde is van de woning. Wanneer de verzekerde waarde lager is dan de werkelijke waarde van de woning. 

Is dit zo, dan zal een toepassing van de evenredigheidsregel gebeuren. Hoe zal de vergoeding gebeuren als de evenredigheidsregel wordt toegepast?


De evenredigheidsregel past zich toe als volgt: bedrag van de schade x verzekerde waarde/ werkelijke waarde


Voorbeeld: Een woning van 300.000€, recentelijk hernieuwd, heeft een schade opgelopen bij een brand van 50.000€. Bij het  nakijken van het dossier blijkt het huis een werkelijke waarde te hebben van 350.000€. Er was namelijk vergeten de renovatie aan de verzekeraar mee te delen drie jaar geleden. 

De verzekeraar zal dan slechts 42.857€ betalen als schadevergoeding.

50.000€ x 300.000€/350.000€ = 42.857€
Hoe kan je de toepassing van deze evenredigheidsregel vermijden? 


Om de toepassing van de evenredigheidsregel te vermijden, zijn er 2 oplossingen: 


- Kiezen voor een formule van eerste risico: in dat geval verzeker je je woning voor een vastgesteld bedrag. Bij een schadegeval zal de verzekeraar tot dit bedrag betalen, en nooit meer dan dit bedrag. Neem je deze optie voor 300.000€, dan zal de verzekeraar dus nooit meer betalen dan 300.000€. 


- Een formule kiezen die gebaseerd is op een evaluatierooster. In dat geval geeft de verzekeraar de mogelijkheid om de waarde van de woning te schatten op basis van dit rooster. Hij moet dan ook uitgaan van een juiste waarde als het rooster goed is ingevuld.


Daarom is het van groot belang om alle renovatiewerken, aanpassingen, uitbreidingen aan je woning te melden aan je verzekeraar. Hierdoor kan immers de waarde van de woning stijgen, zodat het risico van de toepassing van de evenredigheidsregel groter wordt. 


Oververzekerd zijn is daarentegen niet nuttig. De schade die je hebt opgelopen wordt vergoed, nooit meer.