Wat kan je doen om je te beschermen tegen diefstal?

Je kan je woning beschermen tegen diefstal door enkele maatregelen te nemen. Ook een aantal gewoontes als je je woning verlaat kunnen nuttig zijn. Hier enkele tips.

Bescherming tegen diefstal kan op verschillende manieren. Je kan de laatste snufjes aanschaffen in verband met woningbeveiliging, maar je kan ook enkele eenvoudige middelen gebruiken die niet duur zijn, om zo het overvalrisico te verminderen:


- Laat geen voorwerpen met waarde achter (tv, hifi, video of andere) zodat voorbijgangers dit kunnen zien. Doe de gordijnen toe als je niet aanwezig bent.

- Leg voorwerpen met grote waarde niet in je woning maar eerder in een koffer bij de bank.

- Leg voorwerpen met waarde (geld, juwelen, bankkaarten) in je woning niet op dezelfde plaats. Verdeel ze over je woning, en kies niet-gebruikelijke plaatsen

- Leg je sleutels op een plaats die niet zichtbaar is van buiten uit

- Noteer de gegevens en beschrijving van je waardevolle voorwerpen en maak er fotos van. Dit zal zeker nuttig zijn indien je ooit een aangifte moet doen van een schadegeval. Indien je afwezig bent:


- Leg geen sleutel onder de mat of in een bloempot

- Sluit de deuren en vensters

- Sluit het hek voor het huis

- Heb je een alarm? Vergeet het niet op te zetten

- Laat geen ladder of andere werktuigen buiten liggenGa je op verlof:


- Vertel niet dat je op verlof gaat aan iedereen, zeker niet op facebook

- Vertel wel aan je buren dat je weg bent en vraag ze om een oogje in het zeil te houden

- Doe alsof er wel iemand thuis is. Vraag buren of vrienden de gordijnen te openen, licht aan te steken, en s'avonds terug alles te sluiten. Vraag de politie om ook regelmatig een rondje te doen langs je huis. 

- Laat geen bericht op achter op je telefoon om aan te geven dat je weg bent

- Laat je verlichting branden met behulp van een timer 


Je kan ook je bescherming verhogen door de woning te bescherming met eenvoudige versterkte sloten, meerpuntsdeuren, vensterklinken met sloten enz. 


Voor sommige investeringen die je doet om een diefstal te voorkomen kan je belastingsvermindering krijgen. Bijvoorbeeld: versterkte deuren, een alarminstallatie, aansluiting aan een centrale... Voor meer info klik hier