Wat is aan te raden als je een ongeval hebt met waterschade?

Je bent slachtoffer van waterschade. Wat kan je doen op korte termijn om de schade te beperken?

Wanneer je slachtoffer bent van waterschade, kan je al wat initiatieven nemen om de maximale schade te beperken.

Indien mogelijk stop de bron van de waterschade

Bijvoorbeeld: sluit de watertoevoer wanneer er een lek in de leidingen is, sluit de kraan voor het toevoer van water voor de wasmachine of de vaatwasser, verwittig de buren indien het water afkomstig is van een ander appartemetn dan het jouwe, dek het dak af als er mogelijks waterinsijpeling kan gebeuren.

- Sluit de eletriciteit af in de omgeving van water

- Verplaats de voorwerpen die schade hebben geleden door de aanraking van water, of de voorwerpen die door het water aangetast kunnen worden.

- Bescherm de meubelen tegen het water

- Laat de lokalen (muren en plafonds) drogen door verluchting of het laten werken van de verwarming

- Bij vriesweer, probeer geen dooi te veroorzaken

Eerst moet je zorgen voor een aangifte van het waterschade. Laat je verzekeraar snel weten wat de schade is. Geef tevens een maximum aantal informaties over het ongeval, zodat uw dossier snel kan worden geregeld:

- Datum van de waterschade

- Plaats

- Oorzaak van het schade met water

- Beschrijving van de schade: neem foto's van de plaats en de schade aan het gebouw en de inboedel

- Beschrijf het verlies zo nauwkeurig mogelijk : geef de lijst met de beschadigde voorwerpen, geef eventueel het merk, type, foto's en facturen van aankoop indien mogelijk.

Gooi zeker geen beschadigde voorwerpen weg!

Indien je kosten hebt gemaakt om de schade te beperken of  te verminderen, hou dan de facturen en kosten hiervan bij. De brandverzekering komt tussen in deze kosten.

De verzekeraar kan beslissen om een expert te sturen om een gedetailleerd rapport te maken over de waterschade. Dit rapport zal voor de verzekeraar als basis dienen voor de vergoeding van de waterschade.

Soms is je woning na de waterschade niet meer bewoonbaar. Dan moet je op zoek naar een tijdelijke woning. De verzekeraar komt dan tussen voor de kosten van het logement. Uiteraard moet je de verzekeraar de nodige stukken overhandigen die de kosten van dit logement aantonen.

Bescherm je woning tegen waterschade en kies een goede brandverzekering door hier te vergelijken.