Hoe gebeurt de schadevergoeding bij een brandverzekering voor de eigenaar van een woning?

Hoe gebeurt de vergoeding van de eigenaar van een woning? Is deze schadevergoeding anders dan de vergoeding voor een huurder?

Indien je eigenaar bent van een woning zal de schadevergoeding verschillend zijn van de schadevergoeding voor een huurder.

Als eigenaar zal je eigendom verzekerd zijn tegen nieuwwaarde, zodat je in staat bent de eigendom terug op te bouwen. Vandaag zullen de kosten voor het bouwen van een woning hoger zijn dan op het moment dat je de woning  hebt gebouwd. Daarom zal je brandverzekering ook genindexeerd worden. Deze index, ABEX genoemd, volgt de kosten van het bouwen van een woning.

Opmerking: voor de brandverzekering is de nieuwwaarde de enige waarde die als referentie wordt genomen in je brandverzekering. Daarom maakt het niet uit of je woning in een dure wijk gelegen is of niet.

Voor de verzekering van de inboedel (de inhoud van je woning zoals de meubels) is er geen verschil tussen de dekking voor een eigenaar of huurder. De verzekeraar zal de nieuwwaarde schatten van de goederen en eventueel een vermindering toepassen indien de goederen reeds lang zijn gebruikt en meer dan 30% van de waarde hebben verloren. 

Voor electrische apparaten, electronische toestellen, juwelen, en voorwerpen met een zekere waarde, zijn er specifieke bepalingen opgenomen in het verzekeringscontract.

Wat is gedekt of niet in de brandverzekering? Raadpleeg de brandverzekeringsoffertes in details.