De vergoeding bij een hospitalisatieverzekering kan forfaitair of kostenvergoedend zijn.

De meeste hospitalisatieverzekeringen bepalen de vergoeding op basis van een forfait of op basis van een kostenvergoeding

De kosten van een hospitalisatie zijn de laatste jaren erg gestegen zoals de medische kosten in het algemeen.

De tussenkomst van de hospitalisatieverzekering heeft die trend gevolgd. Vroeger waren de meeste hospitalisatieverzekeringen gebaseerd op een forfait. Bijvoorbeeld per dag hospitalisatie betaalt de verzekering 100€.

Door de stijging van de kosten van hospitalisatie was een forfaitaire vergoeding niet meer aangewezen. De werkelijke kosten waren veel groter dan de vergoeding van je verzekeraar.

Vandaar dat in de laatste decennia bijna alle verzekeraars een vergoeding voorstellen bij hospitalisatie die gebaseerd is op de vergoeding van de sociale zekerheid.  Je verzekering betaalt dan het verschil tussen de werkelijke kosten en de tussenkomst van de ziekenkas.

In deze evolutie is ook de reden te vinden van de strijding van de premies van de hospitalisatieverzekering. Bij een forfaitaire systeem, is er geen verhoging van de kosten voor de verzekeraar als de kosten voor de hospitalisatie stijgen. De verzekeraar heeft een perfecte controle op de vergoedingen die hij moet betalen.

Bij een vergoedingssysteem moet de verzekeraar rekening houden met de stijgende kosten van hospitalisatie bovenop de tussenkomst van de ziekenkas. Daarom zal de verzekeraar ook een verhoging van de hospitalisatieverzekeringspremie toepassen gebaseerd op de verhoging van de kosten bij hospitalisatie.