De waarborgen van een ziekteverzekering of hospitalisatieverzekering.

De hospitalisatieverzekering is geen verplichte verzekering, men noemt deze verzekering dan ook een aanvullende verzekering.

Een opname in een ziekenhuis kost veel geld. Daarom kiezen veel mensen voor een aanvullende hospitalisatieverzekering.

De meeste aanvullende hospitalisatieverzekeringen nemen de sociale zekerheid als basis voor de terugbetaling : wanneer de ziekenkas of mutualiteit je een bezoek aan de arts, een hospitalisatie of een chirurgische ingreep terugbetaald, dan zal de hospitalisatieverzekering het gedeelte betalen dat de sociale zekerheid niet zal betalen.

Een aanvullende ziekteverzekering wordt aangeboden door de privé-verzekeraars en ook door de mutualiteiten. Heb je een groepsverzekering? Dan is de kans groot dat je ook bij je groepsverzekering een hospitalisatieverzekering kan nemen. Je betaalt er een hospitalisatieverzekeringspremie voor die afhankelijk is van een aantal kenmerken.

In het algemeen kan men stellen dat de ziekenkassen in het algemeen iets goedkoper zijn dan de hospitalisatieverzekeringen aangeboden door privé-verzekeraars. Aan de andere kant zijn de waarborgen bij de privé-verzekeraars dan weer uitgebreider dan de waarborgen van de mutualiteiten.