De fiscale aftrek van de premies van een levensverzekering

Het fiscale voordeel dat je geniet bij een levensverzekering is de aftrek van de premies van je inkomsten

De aftrek van de premies van je inkomsten geeft een belangrijk fiscaal voordeel. Dit geldt enkel voor de premies betaald op contracten van levensverzekeringen tak 21 voor het langetermijnsparen, en voor alle pensioenspaarverzekeringen.

Maar er zijn opnieuw verschillen tussen pensioensparen en lange termijnsparen. Met de levensverzekeringen kan je beiden doen, zelfs tegelijkertijd. Maar wat zijn die verschillen precies?

Voor pensioensparen:

- De aftrekbare premie voor een pensioensparen, wordt jaarlijks bepaald door de indexatie van de maximale premie. Voor 2012 mocht je een premie inbrengen van 910€. Voor 2013 is dit opgelopen tot 940€.

Het financieel voordeel dat je krijgt is 30%. Met andere woorden: maximaal dus 282€.

Voor het langetermijnsparen:

Is het financieel voordeel ook in functie van de premie. Het jaarlijks bedrag dat je maximaal mag aftrekken is voor de inkomsten van 2013 begrensd tot 2260€. Er zijn een aantal voorwaarden die moeten voldaan zijn om de aftrek te kunnen aanvaarden.

Het financieel voordeel is, zoals bij het pensioensparen beperkt tot 30% van de premie of maximaal dus 678€.

Wens je alle details te kennen? Dan moet je rekening houden met een aantal andere elementen en je eigen situatie (is er een hypothecaire lening, ander aftrekbare posten...).

We kunnen je aanraden om voor dergelijke beslissingen de raad te vragen aan specialisten, die op de hoogte zijn van de laatste wijzigingen in de fiscale wetgeving. De financiële raadgevers die je hier kan vinden kunnen je zeker helpen.