De universal life verzekering

De universal life verzekering heeft sinds een aantal jaren de klassieke levensverzekering verdrongen. Waarom ? Daarvoor zijn er verschillende redenen

Hoe werkt een universal life verzekering?

Je kan deze vorm van levensverzekering vergelijken met een bankrekening. Het blijft natuurlijk een levensverzekeringscontract maar qua werking zit het veel korter bij een gewone rekening.

Een universal life verzekering of een UL levensverzekering werkt als volgt:

- Je kiest het budget dat je maandelijks, trimestrieel, semestrieel of jaarlijks wenst te betalen.

- Deze premie zal op je contract terechtkomen. Eerst zullen er eventueel kosten van de premie afgetrokken worden. Meestal zijn deze kosten tussen 2% en 6% bij elke storting.

- Je hebt ook een kapitaal overlijden gekozen? Dit kan je vrij kiezen ; wil je een vast kapitaal, dan kan dat. Wil je geen kapitaal overlijden, dan kan dat ook.

- De kostprijs van die dekking overlijden zal afgetrokken worden van je spaargeld op je contract. Die kostprijs zal worden berekend rekening houdend met je spaargeld : bijvoorbeeld verzeker je 100.000€ bij overlijden, en is je spaargeld reeds 30.000€ dan zal de kostprijs van het overlijden berekend worden op 70.000€. Dit wil ook zeggen dat wanneer je meer dan 100.000€ hebt gespaard, de dekking overlijden vervangen wordt door het gespaarde bedrag en je dus geen prijs meer betaald voor de waarborg overlijden.

- Betaal je wat later of vroeger, wat meer of wat minder; dat was heel moeilijk bij een klassieke levensverzekering. Bij een universal life verzekering is dat dan weer eenvoudig. Vermits je het kan bekijken als een rekening, maakt het niet uit of je hetzelfde bedrag stort of iets meer of minder, ofwel iets later of vroeger.

Zijn er voordelen voor de verzekeraar?

Die bevinden zich op 2 vlakken:

- Administratief is UL verzekeringen veel eenvoudiger.

- Financieel is deze formule aantrekkelijker voor de verzekeraar.

De verzekeraar zal enkel een intrest waarborgen in tak 21 op de premies die al zijn betaald. Er kan nooit sprake zijn op een intrestwaarborg op de toekomstige premies. Dat is wel het geval voor de klassieke verzekering.

Voor de klant zijn er ook voordelen en nadelen:

- De flexibiliteit is zeker een voordeel. Meer of minder betalen, op een ander moment betalen kan allemaal eenvoudig. Ook de dekking overlijden kan eenvoudig worden aangepast.

De kosten die verbonden zijn met deze polissen zijn minder dan met de klassieke verzekeringen.

- Financieel kan de verzekeraar de intrestvoet aanpassen aan de marktomstandigheden in tak 21. Dat kan dus lager zijn dan in het begin, maar kan ook mee-evolueren.

Ook in deze moderne vorm van levensverzekering, heb je dus een aantal keuzes te maken. Wens je je te laten begeleiden in je keuze, dat kan met een financiële planner. De goede keuze maken is dan zeker geen probleem. Hier kan je zo'n financiële planner vinden.