Een levensverzekering bevat een aantal waarborgen. Die kan je kiezen.

Een levensverzekering is een persoonsverzekering. Bij een autoverzekering is de waarde van de auto gekend. Bij een levensverzekering niet: daar moet je zelf keuzes maken

Meestal ligt het voor de hand wat de waarborgen van een verzekering zijn:

- Bij een brandverzekering : vertrekt men van de waarde van het huis en de inboedel

- Bij een autoverzekering : hier is de waarde van de auto (de cataloguswaarde) een belangrijke referentie

Bij een levensverzekering heb je de keuze! De verzekerde persoon ben je immers zelf en dus kan je zelf bepalen hoeveel je wenst te verzekeren.

Er zijn 3 beslissingen te nemen:

- Over welk budget beschik ik om als premie te betalen?

- Hoeveel is het kapitaal overlijden dat ik wil verzekeren? Met andere woorden als ik zou sterven, welk kapitaal zou de verzekering dan moeten uitbetalen?

- Hoeveel wens ik te sparen in mijn levensverzekering? Ofwel; op de vervaldag van de polis zal ik een kapitaal leven ontvangen. Hoe groot zou dit moeten zijn?

Bij een levensverzekering horen deze drie elementen samen en beinvloeden ze elkaar. Wil je heel veel kapitaal sparen voor je pensioen, zal je premie ook belangrijk zijn.

Je kan zelf nadenken over deze beslissingen, maar het is aangewezen om te rekenen op de know-how van een financiële planner. Hij zal je helpen door rekening te houden met je situatie en wat je precies nodig hebt voor de toekomst. Hoe dit werkt kan je hier lezen.