Je hebt het idee om een mobilhome aan te kopen. Waar moet je dan aan denken?

De aankoop van een mobilhome moet je goed overleggen. Waarmee moet je dan rekening houden ?

Waar je rekening mee moet houden als je een mobilhome aankoopt:


- Hou rekening met je rijbewijs : met een rijbewijs B (gewone personenwagen) kan je tot 3,5 ton vervoeren. Normaal genoeg voor een mobilhome. Heb je een zwaarder model dan moet je een rijbewijs C hebben (vrachtwagen). Let wel in de tweedehandsmarkt is er en verschil: veruit de meeste mensen verkiezen het te houden met een rijbewijs B. Dus je zwaardere mobilhome verkopen is niet zo eenvoudig want er zijn niet zoveel kopers. Sommige landen (bvb Oostenrijk) heffen bijzondere belastingen op voertuigen van meer dan 3,5ton.


- Voorzie je budget : de kost van de mobilhome, de financiering, de verzekering, de stalling, de toebehoren (zoals schotelantennes, satelietverbinding, internet, electiciteit via zonnepanelen) zijn almaar nieuwe dingen die aardig wat centen kunnen kosten


- Het aantal pk’s van de motor: vergelijk het gewicht van de motorhome met het aantal pk’s van de motor. Het aantal kg per pk is bepalend voor de snelheid en de vlotheid waarmee je kan rijden. De meeste modellen hebben waarden tussen 20 en 40 kg per pk. 


- Gebruiksgemak van het toilet : kan met een cassette (ongeveer 17 liter), of een tank (meestal 80-120 liter).  Het is eenvoudiger een cassette te ledigen. Voor 2 mensen die het toilet de hele tijd  gebruiken moet je 2 dagen rekenen. 


- Wintersport of niet: wil je je mobilhome gebruiken in de winter, heb dan aandacht voor de isolatie. Niet alleen van het wand en vloer van de mobilhome. Maar ook van het toilet en het waterreservoir. Propaan gas bevriest niet, je kan het dus in de winter gebruiken.  Je kan ook een dichtheidsattest vragen bij je verdeler: hij zoekt dan op of er vocht in de wanden aanwezig is en je krijgt een attest hiervan. 


- Garage en vast bed: voor het comfort is een garage zonder twijfel een voordeel. Ook een vast bed (breedte liefst 140cm) is meer dan een noodzaak. 


- De lengte van een mobilhome: de helft van de mensen hebben een mobilhome van ongeveer 7 meter. Langer betekent meestal ook zwaarder en dus moet je een rijbewijs C hebben. Kortere modellen zijn voor de liefhebbers voor wie het parkeren in de stad  een voorkeur is. 


- Er is ook een verhouding tussen de lengte van de mobilhome en de wielbasis (afstand tussen de 2 wiel assen). De lengte van de mobilhome mag niet meer zijn dan 1,75 keer de wielbasis. Is de wielbasis bvb 4 meter, dan mag de mobilhome 7m lang zijn. Bij dubbele banden of meerdere assen telt deze verhouding niet. Dit is belangrijk voor de stabiliteit van de mobilhome bij het rijden. 


Heb je met al je wensen rekening gehouden ? Uiteraard moet je een compromis maken. Als de beslissing gevallen is, dan moet je ook rekening houden met de inschrijving van je mobilhome, de belastingen, de technische controle en de verzekering
Zoals bij een gewone personenwagen heb je hier ook een aantal mogelijkheden : de verplichte burgerlijke aansprakelijkheids verzekering mobilhome, een omnium mobilhome of mini-omnium mobilhome verzekering, de juridische bijstandsverzekering mobilhome , de reisverzekering mobilhome