Kan je je energiegebruik verminderen bij een mobihome?

Alle energiewreters pak je best aan bij het reizen met een mobilhome. Hierdoor blijft je autonomie zeer groot en kan je de mooiste plekken bezoeken.

Vandaag heb je in de recente modellen een heel gamma aan mogelijkheden. Gas, electriciteit, worden afgewisseld als bron van energie voor je frigo/diepvries, warm water en het kookfornuis. Als je rijdt, zal ook de opgewekte energie vanuit de motor ondersteunend kunnen zijn. 


Zonnepanelen zijn bijna een onmisbare bron geworden. De meeste tochten gaan naar zonnige streken. Dat geeft natuurlijk onbegrensde mogelijkheden. Maar ook in Noord-Europa kan je een heel eind ver komen op basis van zonnepanelen. 


Op die wijze moet je ook je electriciteitsbronnen niet opladen op je standplaats. Vele standplaatsen zijn erg duur voor het gebruik van electriciteit. Dat spaar je dan mooi uit!


Led verlichting is nieuw voor de mobilhome. Het zuinig verbruik is natuurlijk de reden om interesse te hebben voor ledverlichting in je mobilhome. 


Led verlichting is tot 10 keer zuiniger dan normale verlichting. Hierdoor kan je heel wat stroomverbruik uitsparen.


Led verlichting heeft geen UV of IR straling. Vliegen of muggen die naar je gewone verlichting komen, zullen dit niet doen bij led verlichting. 


Je kan ook gewone verlichting ombouwen naar led verlichting. Met een adapter BA15s kan je omschakelen van gewone naar ledverlichting. Meer informatie kan je hier vinden.


Een led lamp van 1 watt, is vergelijkbaar met een halogen van 5 watt.


Opgelet : led verlichting is in volle ontwikkeling. Vandaag vind je al led verlichting met een warm wit licht (om en bij de 2700 Kelvin in plaats van witte ledverlichting die om en bij de 6000 Kelvin is). Ook de stralingshoek in een verbetering: om een boek te lezen moet je 45° stralingshoek hebben, wil je een ruimte verlichten, heb je 120° nodig.


Meer informative over led verlichting kan je vinden op volgende websites www.olino.org, www.ledpowershop.de, www.led-lichtzentrum.de,  www.Lichtfuxx.com