Hoe gebeurt de inschrijving van een mobilhome of motorhome?

De procedure om een mobilhome in te schrijven hangt van verschillende elementen af.

- Je hebt een nieuwe mobilhome gekocht en je hebt een europees certificaat van conformiteit :


Dit is het eenvoudigste geval. Het inschrijvingsbewijs en het confomiteitsbewijs moet naar de DIV gezonden worden (Diens voor Inschrijving voertuigen), samen met het bewijs van verzekering. 


- Je hebt een nieuwe mobilhome gekocht maar je hebt geen europees certificaat van conformiteit : 


Dan moet je eerst naar de technische controle, vooraleer je je voertuig kan immatriculeren. Eens de technische controle in orde, dan kan je het formulier voor inschrijving aan het DIV richten om zo het certificaat van inschrijving te verkrijgen. 


- Je hebt een tweedehands mobilhome gekocht in België:


Dan moet je weer langs de technische controle, met je inschijvingscertificaat en conformiteitscertificaat. Na deze controle kan je dan weer naar het DIV die je voertuig zal inschrijven. 


- Je hebt je mobilhome gekocht in het buitenland:


Dan moet je je voertuig eerst invoeren in België. Meestal heb je dan geen BTW betaald. Je moet dan naar de douane. Daar laat je je voertuig invoeren in België en je betaald de belgische BTW van 21%. Nadien moet je naar de technische controle om zo de inschrijving te vervolledigen bij het DIV. 


Nog een tip : nu je al die documenten hebt kan je starten. Een deel van die documenten moeten in de wagen aanwezig zijn. Daarom is zorgen voor de veiligheid van jezelf en je mobilhome belangrijk. Bij verlies van documenten kan je ook enkele practische dingen voorzien.