Het laden van een mobilhome of motorhome

Ben je bijna weg met je mobilhome ? Eerst nog alles laden. Dan veilig onderweg !

Hier geven we enkele tips bij het laden van een mobilhome. Door een goede spreiding van de lading in je mobilhome, kan je het rijgedrag bepalen en beinvloeden. Hoe beter de spreiding van de lading, en hoe minder belasting we leggen op de achteras, hoe minder risico we lopen dat de wagen gaat “slingeren”. Hiermee bedoelen we dat je het gevoel hebt dat de achterkant van de wagen niet wil volgen maar eerder slingert over de weg. 


De plaats van de lading in de mobilhome, zal bepalen welke druk er op de as wordt uitgeoefend. Om dit te schatten kan je bvb deze regel gebruiken; 
-de achterbelasting=(het gewicht x hefboom van het gewicht tov voorste as)/wielbasis
Een voorbeeld:
a)je watertank ligt in het midden van je mobilhome. Je wielerbasis is 4 meter, de tank ligt 2 meter achter de voorste wielen. Dan is de achterasbelasting van je as gelijk aan= 150kg water x 2 meter / 4 meter wielerbasis=75kg
b) je bevestigt een scooter van 150kg achteraan je mobilhome. Deze ligt dan ongeveer 6 meter achter het voorste wiel. De achterasbelasting zal dan gelijk zijn aan = 150kg x 6 meter achter voorwielas/4m wielerbasis=225kg !
Het is dit gewicht dat op de achteras zal wegen die aanleiding kan geven tot het (eventueel) slingeren van je mobilhome


Heb je een mobilhome met rijbewijs B, dan mag je niet meer dan 3.500kg MTM of Maximale Toegelaten Massa vervoeren. Soms worden er controles uitgevoerd. Het gaat hier niet alleen over je veiligheid; rij je met een te hoog gewicht, dan bega je een zware overtreding. Hierop staan zware straffen. 
Bovenop eventuele gevangenisstraffen kan de geldboete bij overlading tussen 50 en 5000 euro bedragen wanneer de overlading minder is dan 500kg! Niet doen dus!
Hier volgen nog een aantal tips
-bagage laden goed voorbereiden. Geen electrische apparaten meenemen. Hier vind je een checklist.
-neem een voorraad mee voor 3 dagen. Organiseer je reis zodat je na 3 dagen opnieuw kunt aanvullen/aankopen en je organiseren voor de volgende drie dagen.
-geen televisie maar gezelschapsspellen mee op reis
-een kookboek met éénpansgerechten is handig
-maak alles in je bagage goed vast. Rondslingerende dingen zijn niet aangenaam. Leg in je kasten anti-slip matjes.
-verbruik is om en bij de 9-13l/100 km. Voorzie dus je budget hiervoor.
-neem een gieter mee voor drinkwater aan te vullen. 
-als je rondtrekt kunnen de mensen op het thuisfront je niet bereiken. Neem daarom zelf regelmatig contact op. Een sms-je volstaat om te laten weten waar je bent
-zakkenrollers zijn overal aanwezig waar er een concentratie is van mensen. Let dus op je bezittingen. Laat waardevolle voorwerpen niet zichtbaar achter. Draag geen waardevolle voorwerpen, moet je ze wel meenemen ? 
-Schrijf nummers creditcards en bankkaarten op, neem een copie, heb de nummers bij de hand om ze te blokkeren. 
-het europees medisch paspoort : je huisarts kan je een EMP (europees medisch paspoort) bezorgen. Dit document is opgesteld in 11 talen. Zo kunnen hulpverleners, dokters in het buitenland je gegevens, ziektes, aandoeningen, medicijngebruik opzoeken. Ook de naam van je behandelende geneesheer staat op dit document.


Een goed geladen motorhome zal zeker je rijervaring ten goede komen. Maar heb je ook aan de verzekeringen gedacht voor je mobilhome? Is je inhoud verzekerd ? Heb je reisbijstandsverzekering mobilhome en juridische bijstand mobilhome ? Wil je even toetsen of je aan alles hebt gedacht qua verzekeringen ? Dan kan onze specialist mobilhome je helpen.