Hoeveel verkeersbelasting betaal je met een mobilhome?

Net zoals voor een gewone personenwagen, betaal je verkeersbelasting voor je mobilhome. Hoeveel is dat dan?

Voor de jaarlijkse belasting hoeft u zelf niets te ondernemen, een overschrijving voor de verkeersbelasting wordt u automatisch opgestuurd. Wanneer je een plaat aanvraagt voor je mobilhome, zal de DIV je automatisch opnemen in het register voor de verkeersbelasting. 


Deze verkeersbelasting is geldig van 01 januari tot 31 december.


Koopt u een motorhome gedurende het jaar, dan wordt er een verrekening gemaakt tot 31/12.
Het goede nieuws is dat er nog steeds geen bijkomende taks voor de dieselmotoren, noch B.I.V. voor de motorhomes moet worden betaald.


De verkeersbelasting wordt niet bepaald in functie van de cilinderinhoud of van het vermogen van de motor, maar in functie van het MTM (maximum toegestane massa) van de motorhome.
Voor de motorhomes met een MTM < 3,5 ton (rijbewijs B) is de verkeersbelasting  (inclusief gemeentebelastingen) gelijk aan 148,5€
Voor de motorhomes met een MTM > 3,5 ton (rijbewijs C), zijn er enkele zaken veranderd. Er wordt voor deze motorhomes geen rekening gehouden met hun gewicht, maar met o.a. het aantal assen ( één of twee assen) en het feit of er al dan niet luchtvering voorzien is. Ook hier is de belasting een bedrag tussen 65,97€ en 144,31€, inclusief gemeentebelasting. 


Wanneer de mobilhome eigenaar is van een rechtspersoon (bijvoorbeeld je BVBA), dan moet je aangifte doen, en kan je ook beroep doen op de 30 rittenkaart. Deze kaart is bedoeld als je erg weinig met je mobilhome zou rijden (minder dan 30 dagen). Je moet hiervoor een speciale aangifte doen. 


Vlaanderen en Wallonië heffen ieder op een andere manier de verkeersbelasting. In Wallonië bestaat de 30 rittenkaart nog steeds


Belastingen zijn niet de enige kosten die je hebt vooraleer je kan vertrekken.Je moet je ook verzekeren. Hiervoor zijn er verschillende mogelijkheden. De burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering mobilhome is verplicht. Een omnium mobilhome of mini-omniummobilhome is een keuze die jezelf moet maken ; dikwijls is die keuze afhankelijk van het feit of je een nieuwe mobilhome koopt of een tweedehands. Juridische bijstand mobilhome en een reisbijstandsverzekering mobilhome zijn ook niet verplicht, maar om met weinig zorgen rond te kunnen trekken, zijn ze zeker aangewezen.