Wat is een mobilhome of motorhome?

Een mobilhome of motorhome is een voertuig dat je voor het weekend of je verlof kan gebruiken om mee te reizen. Soms spreekt men ook van een camping car.

Een mobilhome of motorhome is een voertuig waar je mee kan reizen en in kan logeren. De wagen heeft een bewoonbare ruimte met tafels, stoelen, kasten en bedden. Deze onderdelen zijn vastgeklikt, maar kunnen soms verplaatst worden om de ruimte zo efficient mogelijk te gebruiken.


Als en mobilhome in totaal de 3.500kg niet overschrijdt (geladen gewicht) dan kan je met een gewoon rijbewijs type B dit voertuig besturen. 


Omdat je niet de gewoonte hebt om met een dergelijk gewicht te rijden, is enige voorzichtigheid aan de orde. Bruuske bewegingen zijn niet veilig ! De remafstand is ook langer voor zulke voertuigen. 


De normale lengte van een mobilhome is rond de 7 meter. Opgelet dus met het nemen van bochten, en ook wanneer je achteruit rijdt. 60% van de ongevallen gebeuren bij het achteruit rijden !


Er zijn ook mobilhomes die meer wegen dan 3.500kg. Dan is je rijbewijs type B niet meer voldoende
. Je moet dan een rijbewijs afleggen type C, met een theoretisch en practisch examen. 


De markt voor occassie mobilhomes is vrij populair.Vele amateurs gebruiken hun  mobilhome gedurende enkele jaren en kiezen dan voor een nieuw model. Zeker voor de modellen beneden de 3.500kg is er veel aanbod. Eens daarboven is het aanbod en ook de kopers eerder beperkt. 


Wil je een mobilhome kopen? Dan moet je ook rekening houden met een aantal elementen zoals de inschrijving van je mobilhome, de belastingen, de technische controle, de veiligheid.