Welk rijbewijs moet je hebben om met de moto te rijden?

Het motorrijbewijs behalen is afhankelijk van de leeftijd die je hebt. We leggen je alles uit in detail.

1/ Voor de bestuurders van minder dan 16 jaar

Dan mag je alleen op privé terreinen rijden. 

Vanaf 15 jaar en 9 maanden kan je het theoretisch examen afleggen om een rijbewijs te verkrijgen van het type A3. Dan kan je met een bromfiets of moto van de classe B (50cc en 45km/u) rijden. 

2/ Voor bestuurders tussen 16 en 17 jaar 

Je mag rijden met een moto van het type A (max 50cc en 45km/u) zonder rijbewijs. Het is verplicht een helm te dragen en je moet je moet laten inschrijven en met een plaat rijden. Een verzekering ba moto moet je onderschrijven.

Je kan op deze leeftijd ook je theoretisch en praktisch examen afleggen om je motorrijbewijs type A3 te behalen. Met dit motorrijbewijs mag je een bromfiets of moto van type B (50cc en 45km/u) gebruiken. 

Vanaf 17 jaar en 9 maanden, mag je het examen afleggen voor een beperkt motorrijbewijs van het type A (moto van max 25kw/34cv en een verhouding van gewicht en vermogen van 0,16kw/kg)

3/ Voor bestuurders tussen 18 en 20 jaar

- Indien je reeds een beperkt motorrijbewijs van het type A bezit sinds minstens 2 jaar, kan je dit inruilen tegen een motorrijbewijs zonder beperking. 

- Indien je een rijbewijs hebt voor de auto (rijbewijs B) sinds 2 jaar, maar geen rijbewijs voor een moto (rijbewijs A); je kan dan rijden met een moto of scooter van maximum 125cc (beperkt tot 11kw).

- Indien je een rijbewijs voor een auto hebt (type B) maar geen rijbewijs voor de moto (type A), moet je een theoretisch en praktisch examen afleggen om een beperkt motorrijbewijs te verkrijgen van het type A. Hiermee kan je een moto besturen van maximaal 25kw/cv en een verhouding vermogen/gewicht van 0,16 kw/kg

Na een periode van 2 jaar kan je een motorrijbewijs van type A beperkt, inruilen voor een motorrijbewijs van type A. 

- Heb je geen rijbewijs voor de wagen, noch voor de moto? Dan kan je een theoretisch en praktisch examen afleggen om zo een beperkt motorrijbewijs van het type A te verkrijgen. Hiermee kan je een moto besturen van maximaal 25kw/cv  en een verhouding vermogen/gewicht van 0,16 kw/kg

Na 2 jaar kan je dit beperkt motorrijbewijs inruilen voor een volwaardig motorrijbewijs van het type A. 

4/ Voor de bestuurders van 21 jaar en meer


- Heb je al een beperkt motorrijbewijs van het type A? Dan kan je dat na 2 jaar inruilen voor een motorrijbewijs van het type A, zonder beperking van de moto. 

Wil je reeds voor de periode van 2 jaar je motorrijbewijs wijzigen van type A beperkt naar type A? Dan kan dit mits het afleggen van een examen. 

- Heb je je rijbewijs voor je auto reeds van voor de 1ste januari 1989 ? Dan mag je elke moto gerbuiken in het verkeer en krijg je het motorrijbewijs A zonder bijkomend examen.

- Dateert je rijbewijs B van na de 1ste januari 1989? Dan moet je een theoretisch en praktisch examen afleggen om het motorrijbewijs te bekomen van type A. 

Heb je geen enkel rijbewijs? Dan kan je via een theoretisch en praktisch examen het motorrijbewijs type A verkrijgen. 

De tariefverschillen in motoverzekering kunnen belangrijk zijn. Vergelijk de tarieven motorverzekeringen en bespaar.