Het nieuwe motorrijbewijs: hoe werkt dit nu?

Het behalen van een motorrijbewijs is gewijzigd in 2013. Welke wijzigingen zijn er aangebracht?

Vanaf 1 mei 2013 zijn de regels voor het bekomen van een motorrijbewijs gewijzigd. Hier een overzicht van de nieuwe regels...

1/ Rijbewijs voor bromfietsen (rijbewijs AM)

Het rijbewijs AM laat toe , vanaf  de leeftijd van 16 jaar een bromfiets te besturen van maximaal 50cc of met een vermogen van minder dan 4 kw. De maximale snelheid van een moto is beperkt tot 45 km/u.

Het theoretische rijbewijs AM kan je al afleggen vanaf 15 jaar en 9 maanden. 

Opmerking

- Er is geen rijbewijs vereist voor bromfietsen met maximale cylinderinhoud van 50cc en beperkte snelheid van 25 km/u

- Heb je een rijbewijs voor een auto? Dan kan je ook met een bromfiets rijden waarvoor je een rijbewijs AM nodig hebt 

- Ben je geboren voor 15/02/1961? Dan heb je geen rijbewijs nodig om met een bromfiets te rijden die niet sneller kan rijden dan 45km/u. 

2/ Rijbewijs voor een moto (type A1, A2, A)

- Rijbewijs A1: is van toepassing vanaf de leeftijd van 18 jaar, voor een moto met een cylinderinhoud van maximaal 125cc, een vermogen van maximaal 11kw/15pk en een verhouding vermogen/gewicht van maximaal 0,1kw/kg.

- Rijbewijs A2: is van toepassing vanaf de leeftijd van 20 jaar voor een moto met een maximaal vermogen van 35kw/47pk en een verhouding vermogen/gewicht van maximaal 0,2kw/kg

- Rijbewijs A: is van toepassing vanaf de leeftijd van 24 jaar voor de motos met een vermogen vanaf 35kw/47pk. De leeftijdsgrens wordt verlaagd naar 22 jaar indien je al gedurende minstens 2 jaar je motorrijbewijs A2 hebt. 

Het theoretische motorrijbewijs kan al worden behaald vanaf de leefijd van 17 jaar en 9 maanden. Het blijft dan gedurende 3 jaar geldig. Vanaf  het moment dat je beschikt over een rijbewijs van het type A, moet je geen theoretisch examen meer afleggen om van categorie te wijzigen. 

Hoe vervang je het motorrijbewijs van het type A1 door een motorrijbewijs van het type A?

Ben je de bezitter van een motorrijbewijs van het type A1, dan kan je overstappen naar het type A2 wanneer je minstens 20 jaar bent, en een opleiding van minstens 4 uur volgt in een rijschool voor motoren. 

Wanneer je de bezitter bent van een motorrijbewijs van het type A2, kan je na 2 jaar overstappen naar het type A. Je moet dan minstens 22 jaar zijn, 4 uur opleiding volgen in een rijschool en een praktisch examen afleggen

Heb je enkel het motorrijbewijs type A1, dan kan je overstappen naar het type A, na een opleiding van minstens 9 uur en een aangepast examen

3/ Rijbewijs van type B voor een auto

Met een rijbewijs van het type B, mag je een moto van de categorie AM gebruiken

Heb je je rijbewijs voor je auto behaald na 1 mei 2011, dan kan je 2 jaar later een moto gebruiken van maximaal 125cc en een vermogen van maximaal 11kw/15ch met een verhouding vermogen/gewicht van maximaal 0,1kw/kg.

Wel moet je hiervoor een opleiding volgen van minstens 4 uur in een motorijschool. Er komt geen examen bij te pas. Dateert je rijbewijs voor je auto van voor 1 mei 2011, dan moet je in principe geen opleiding volgen, maar het is aan te raden om dat toch te doen. 

Dateert je rijbewijs van voor 1988, dan mag je rijden op elke moto zonder enige limiet. Het is aan te raden om toch de nodige opleiding te volgen om zo je eigen veiligheid en die van andere bestuurders te beschermen. 

Je hebt je rijbewijs gehaald, maar nu moet je je moto verzekeren. Bereken hier de premies voor een motorverzekering.