Bij een moto hoort een goede uitrusting

Denk aan de juiste uitrusting wanneer je met de moto gaat rijden. De uitrusting is belangrijk voor je veiligheid. Maar waaruit bestaat de uitrusting om te rijden met de moto?

Een moto vereist een goede uitrusting! Waaruit bestaat die?

- De helm:

Voor een helm zijn er veiligheidsnormen. Een helm met een label E gevolgd door een nummer, geeft aan dat die voldoet. 

Het is aan te raden een helm te nemen met een kleur die opvalt in het verkeer (wit, geel, rood).

Denk ook aan je confort wanneer je je helm draagt. Het gewicht van de helm is zeker een criterium, maar ook het geluid van de wind kan je confort tijdens het rijden verstoren. Hoe lichter en geluidloser je helm, hoe meer confort je zal ervaren

Er zijn verschillende soorten helmen:

- Een helm « jet » : deze helm laat de het hele gezicht vrij

- Een helm « cross » : deze helm is opgevat voor alle terreinen

- Een helm « integraal » : deze helm beschermt het gezicht en het hoofd. 

- Een helm « systeem » : een helm die je kan sluiten en zo ook aansluit bij een integrale helm. 

De zichtbaarheid hangt ook af van je doorkijkvenster. Een venster zonder condensatie-aanslag en krasvrij is bij verre de beste oplossing. Probeer ook geen venster te nemen met donkere bedekking. 

Opgelet: indien je helm gevallen is of een schok heeft gehad, is het best de helm te vervangen. Het interne gedeelte van de helm kan immers beschadigd zijn. 

- De motorvest:

Het type vest zal afhangen van het gebruik van de moto. Rij je veel kilometers dan zal een volledige hermetische combinatie vest-broek de beste oplossing bieden. Rij je eerder occassioneel, dan zal een hermetische vest en normale broek volstaan

Een vest voor de moto mag niet te los zitten. Kies de juiste maat zodat uw vest aansluit op je lichaam. 

Vesten bestaan uit 2 materialen: leder of synthetisch. Leder heeft veel succes bij de motorrijders, maar vereist wel een minimum dikte van 1 milimeter. Synthetische vesten zijn waterdicht en onverwoestbaar. 

- De handschoenen:

Tijdens de winter, zijn soepele, warme handschoenen met een voldoende bescherming te verkiezen. Tijdens de zomer volstaan handschoenen uit licht leder. 

Handschoenen bieden niet alleen bescherming tegen de koude. Ook bij een val zijn ze een welgekomen bescherming voor de handen. 

- De motorbroek:

De keuze van dit  kledingstuk zal ook afhangen van het gebruik. Voor veelvuldig gebruik en het afleggen van lange afstanden, zal een combinatie-broek te verkiezen zijn. Voor een occassionele gebruiker, zal een eenvoudige broek te verkiezen zijn

Broeken bestaan uit 2 materialen : leder of synthetisch. Leder heeft veel succes bij de motorrijders, maar vereist wel een minimum dikte van 1 milimeter. Synthetische broeken zijn waterdicht en onverwoestbaar.

- De botten:

Botten beschermen je voeten, je enkels, je scheenbeen en achillespees. Kies ze dus met de nodige aandacht. Draag nooit schoenen met nestels op je moto!

Je kan kiezen voor volledige botten of voor bescherming met scheenlappen. Botten zullen je volledig beschermen. Scheenlappen daarentegen zijn lichter, aangenaam om dragen en laten een vlottere beweging toe

Deze botten kunnen dus ook van leder zijn of synthetische materialen. Synthetische materialen zijn doorgaans lichter en eenvoudiger in het onderhoud.