Enkele regels om veilig op de moto te rijden

Met de moto rijden kan soms gevaarlijk zijn. Hier enkele raadgevingen om zo veilig mogelijk te rijden met de moto

1/ Kies de juiste moto

Het is belangrijk om een moto te kiezen die je kan besturen en onder controle kan houden. Je ervaring is belangrijk bij de keuze van een moto. Laat ook niet na regelmatig te kijken of alles nog in orde is (remmen, banden,...)

2/ Kies het juiste materiaal

Draag steeds het juiste uitrusting op je moto (helm, vest, broek, botten,...)

3/ Zorg ervoor dat je zichtbaar bent

Kies voor een zichtbaar pak of helm, eventueel met reflecterende onderdelen. De wegcode voorziet dat de motorrijder zich bevindt op een derde van links op het rijvak (dus aan de binnenkant tegen het midden van de weg). Op die wijze is hij zichtbaar voor de andere bestuurders en heeft hij zelf een goed overzicht op de weg. 

Opgelet voor de dode driehoek: automobilisten en, meer nog, de vrachtwagens, zien niet het volledige wegdek in de achteruitkijkspiegel. Rij dus defensief en blijf niet lang hangen schuin achter een ander voertuig. 

4/ Respecteer de veiligheidsafstand

Moet je plots remmen heb je afstand nodig. Bij een snelheid van 90km/u heb je ongeveer 85m nodig om tot stilstand te komen. Bij nat wegdak is dit nog meer. 

Rij ook niet te dicht tegen voertuigen in stilstand. Een afstand van 1,50m is perfect. 

5/ Opgelet bij files

Let goed op wanneer je in een file zit. Het verschil tussen de snelheid van de file en je eigen snelheid mag niet groter zijn dan 20km/u. Let ook goed op het rijgedrag van de automobilisten in de file: het wisselen van rijvak kondigt zich dikwijls aan door het gedrag van de bestuurder.

6/ Anticipeer 

Denk eraan om defensief te rijden en zo te kunnen anticiperen om een maximum van omstandigheden. Let op voor voetgangers in de nabijheid van de oversteekplaatsen. 

Kijk steeds naar de richting waar je naar toe zal rijden: concentreer je aandacht op je weg, en niet op eventuele obstakels. 

7/ Rij met de moto als je in form bent

Rijden met de moto betekent dat je je moet concentreren en een zeker vorm van fysieke inspanning moet doen. Je moet dus die concentratie kunnen opbrengen en zeker niet onder invloed zijn van alcohol of medicatie die de concentratie niet bevordert. 

8/ Pas je snelheid aan

Pas je snelheid aan om steeds te kunnen reageren. 

Hou ook rekening met het weer als je de baan op gaat: droog of nat wegdek, wind...

9/ Rem voorzichtig

Je moet een evenwicht bewaren tussen het remmen met het voorwiel (het meest efficient) en het achterwiel (vertragend effect). Rem niet in een bocht, maar als je moto in een rechte lijn is. 

10/ Pas je rijstijl aan als je een lading of andere personen meeneemt op de moto

Het gedrag van je moto zal niet dezelfde zijn als je bijkomend gewicht meeneemt. Hou er dus rekening mee dat de reactie niet hetzelfde is. 

11/ Opgelet voor wegmarkeringen op de grond

Meestal zijn plaatsen met wegmarkeringen en riooldeksels iets gladder dan het normale wegdek. Zeker bij regen is dit iets waar je moet op letten.