De derde pijler: je eigen individueel aanvullende pensioen met fiscale ondersteuning

De staat stimuleert ook de individuele personen om te sparen voor hun toekomst. Door het afsluiten van een levensverzekering kan men sparen voor de oude dag. Fiscale voordelen ondersteunen deze voordelen.

Naast het wettelijk pensioen van de eerste pijler en het extra-legaal pensioen van de tweede pijler, bestaat ook de mogelijkheid om zelf te sparen voor de oude dag via de derde pijler. 


De derde pijler betreft fiscaal gestimuleerde producten. De fiscus aanvaardt dat je de premies kan aftrekken van je inkomsten binnen bepaalde limieten. Daarnaast voorziet ze ook een beperkte belasting op de einde van de spaarperiode. 


Je kan deel nemen aan de derde pijler op twee wijzen :

- Via een levensverzekering afgesloten bij een verzekeringsmaatschappij: dit wordt ook het langetermijnsparen genoemd

- Via een pensioensparen bij een verzekeringsmaatschappij (een pensioenspaarverzekering) of bij een bank (een pensioenspaarrekening). 


Deze beide vormen van individueel fiscaal sparen zijn cumuleerbaar. De fiscale regels zijn niet helemaal gelijk. Voor meer informatie kan je die hier vinden voor pensioensparen of voor een levensverzekering.


Besluit: de derde pijler laat je toe als individu fiscaal gunstig te sparen voor je oude dag. Er geldt wel een limiet van (aanslagjaar 2012) van 910 euro voor pensioensparen en 2.200 euro voor het langetermijnsparen of de individuele levensverzekering. 

Het wettelijk pensioen, het extra-legale pensioen en het individuele aanvulende pensioen opgebouwd via de derde pijler vormen zeker een goede basis om zich voor te bereiden voor de oude dag. 

Maar of dit genoeg is, is natuurlijk een ander vraag...