Pensioensparen onder de vorm van een pensioenspaarverzekering

Deelnemen aan het pensioensparen kan je op 2 wijzen. Fiscaal volgen ze dezelfde regels. Nochtans zijn de producten verschillend en baseren ze zich op andere principes.

Pensioensparen kan je doen onder de vorm van een verzekering ofwel onder de vorm van een bankproduct. 


Als verzekeringsproduct heb je twee mogelijkheden :


- Je kiest voor zekerheid, wenst een kapitaal op te bouwen voor de oude dag. Financieël risico wil je absoluut niet lopen. Dan is een product van tak 21 de oplossing. Hierbij krijg je een gewaarborgde intrest. Elk jaar groeit je gespaard bedrag aan. Het kan nooit dalen. Bovenop het gewaarborgd kapitaal kan je ook nog een stukje bijkomend kapitaal krijgen als winstdeelname. Indien de verzekeraar voldoende winst maakt, kan hij beslissen die te delen met alle verzekerden. 


Deze mogelijkheid is zeker aangewezen wanneer je geen financiële risico's wil lopen of een korte looptijd hebt tot aan je pensioen. 

In de praktijk kiezen de meeste mensen bij een verzekeraar voor dit type van product. 


- Je kan ook kiezen om het financiële risico te nemen: dan heb je geen gewaarborgd resultaat. Het zal afhangen van de aandelen en obligaties waarin je premies worden belegd. Dit is een product van tak 23. Gaat de beurs goed, dan kan je meer hebben dan in het eerste geval. Gaat de beurs slecht, kan je minder hebben. Gaat de beurs heel slecht, kan het dat je minder terugkrijgt dan je betaald hebt

Dit type product is erg vergelijkbaar met het product aangeboden door de bank


Besluit: kies je voor pensioensparen in de vorm van een verzekeringsproduct, kan je zelf een keuze maken. Wil je geen risico lopen, kies dan voor een product van tak 21 met een gewaarborgd rendement. Wil je wel een financieël risico lopen, dan kan je kiezen voor een verzekeringsproduct van tak 23 ; zo volg je meer het resultaat van de beurs. 


Pensioenspaarverzekeringen vergelijken? Dat kan op mefirst.be!