Welke premie moet je betalen voor je pensioensparen?

De premie voor je pensioensparen kan je betalen per jaar, per trimester, soms ook per maand. Aan u dus de keuze!

De premie voor je pensioensparen is beperkt. De fiscus wil het pensioensparen aanmoedigen. Daarom zijn er fiscale voordelen verbonden. Maar tegelijkertijd zijn deze voordelen ook beperkt. 


In 2011 bedroeg de maximale premie voor je pensioensparen 880€. In 2012, is deze maximale premie verhoogd naar 910€. Je kan dus met het pensioensparen 910€ aftrekken van je inkomsten. 

Let op: je mag binnen hetzelfde jaar de premie aftrekken van je inkomsten van één en dezelfde partij. Heb je een deel van je premie betaald bij een verzekeraar en een ander deel bij de bank, dan kan je maar één van de twee gebruiken om af te trekken van je inkomsten. 


Dit bedrag is hetzelfde voor iedereen, ongeacht je beroepsinkomsten. 


Je kan meestal kiezen om dit bedrag in één keer te betalen, ofwel in bijvoorbeeld maandelijkse delen. 

Al je betalingen tussen 1 januari en 31 december, die je voor je pensioensparen hebt gedaan,  worden opgeteld. Dit bedrag zal je dan kunnen aftrekken van je inkomsten van dat jaar wanneer je de aangifte doet. 

De verzekeraar of de bankier zal je een fiscaal attest geven dat je toelaat je fiscale aangifte in te vullen. 

Dit attest vermeldt het bedrag dat je gestort hebt voor het afgelopen jaar. 


Je bent niet verplicht de maximale premie te betalen voor je pensioensparen. Je kan uiteraard ook minder betalen. Maar het is aan te raden om toch het totale bedrag te betalen. 

De reden is eenvoudig: de vergrijzing slaat toe. De levensverwachting stijgt, de verhouding actieven en gepensioneerden verandert hierdoor zeer snel en het wettelijk pensioen komt onder druk te staan...Aan redenen om aan pensioensparen te doen geen gebrek...


Wanneer je via het pensioensparen wat centjes op zij zet voor de oude dag, zal je contract altijd voorzien dat je het kapitaal trekt op je 65ste verjaardag.